Desestima modificar els impresos de preinscripció escolar
BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment el recurs que va presentar l'Advocacia de l'Estat contra diverses resolucions de la Conselleria d'Educació de la Generalitat en relació amb l'ús de les llengües vehiculars en l'ensenyament i obliga a un mínim del 25% d'ensenyament en castell dins el sistema educatiu de Catalunya.
La sentncia de la secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del TSJC declara "l'obligació de la Generalitat d'adoptar les mesures necessries per garantir que tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l'ensenyament amb la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, que no podran ser inferiors al 25% en tots dos casos".
En la sentncia, el TSJC analitza la normativa sobre les llengües vehiculars i, d'acord amb la informació que ha aportat la Conselleria d'Educació, assenyala que la mitjana d'hores d'ús del castell als centres d'ensenyament és del 18% en el cas de la Primria, del 19% als centres d'ESO i del 26% en el Batxillerat.
El TSJC assenyala que 5 dels 184 centres que s'inclouen en la mostra imparteixen íntegrament en castell un 25% de les rees o matries, de les quals almenys una és troncal, a més del castell, en tots els cursos o grups: compleixen l'estndard un 2% dels centres de Primria i un 12% dels centres de Batxillerat.
"ÚS RESIDUAL"
El tribunal assegura que de la documentació aportada i la prova practicada en el recurs es desprn que, "en conjunt, l'ús vehicular de la llengua castellana en el sistema d'ensenyament a Catalunya és residual, o com a mínim ho és en una part significativa de centres i grups docents, de manera que es constata una infracció del marc jurídic vigent".
El TSJC determina que aquesta situació resulta contrria a la Constitució d'acord amb la doctrina del Tribunal Constitucional i legitima una acció jurisdiccional contra la "inactivitat" de la Generalitat, i assegura que el Govern no ha exercit la seva competncia dictant la normativa, les instruccions o els actes d'aplicació que calguin per determinar l'ús vehicular de les llengües en l'ensenyament ni ha exercit una activitat de control.
El tribunal assenyala que la presncia mínima l'ha fixada la jurisprudncia en un ús vehicular mínim del 25% de les hores lectives que, a més de l'ensenyament de la mateixa llengua oficial ha d'incloure almenys el d'una altra rea, matria o assignatura no lingüística curricular de carcter troncal o anloga.
No obstant aix, la sala ha desestimat la petició que es modifiquin els impresos de preinscripció escolar perqu els pares tinguin acreditat que el castell seria llengua vehicular en tots els casos, ats que amb el compliment del percentatge mínim del 25% quedaria garantit l'accés i ús de les dues llengües a partir d'Infantil.
El tribunal assenyala que el principi de no discriminació per raó de llengua que estableix l'Estatut "imposa un sistema d'una única línia bilingüe, sistema que exclou per la seva prpia naturalesa la llibertat d'opció dels usuaris".
El TSJC ha subratllat que la llei d'educació de Catalunya (LEC) ha estat conseqüent amb aquest plantejament i ha establert un sistema de suport lingüístic en els alumnes que ho requereixen per facilitar la seva integració quan s'incorporin al sistema, per la qual cosa el fet que les resolucions de preinscripció impugnades no incloguin l'opció de la llengua vehicular no es poden considerar "illegals".
En vista de la sentncia que ha ems la sala del TSJC, que no és ferm, es pot presentar recurs de cassació.