Publicat 17/12/2020 13:01CET

El TSJC obliga a un mínim del 25% d'ensenyament en castellà

Palau de Justícia - TJSC
EUROPA PRESS - Archivo

Desestima modificar els impresos de preinscripció escolar

BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment el recurs que va presentar l'Advocacia de l'Estat contra diverses resolucions de la Conselleria d'Educació de la Generalitat en relació amb l'ús de les llengües vehiculars en l'ensenyament i obliga a un mínim del 25% d'ensenyament en castellà dins el sistema educatiu de Catalunya.

La sentència de la secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del TSJC declara "l'obligació de la Generalitat d'adoptar les mesures necessàries per garantir que tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l'ensenyament amb la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, que no podran ser inferiors al 25% en tots dos casos".

En la sentència, el TSJC analitza la normativa sobre les llengües vehiculars i, d'acord amb la informació que ha aportat la Conselleria d'Educació, assenyala que la mitjana d'hores d'ús del castellà als centres d'ensenyament és del 18% en el cas de la Primària, del 19% als centres d'ESO i del 26% en el Batxillerat.

El TSJC assenyala que 5 dels 184 centres que s'inclouen en la mostra imparteixen íntegrament en castellà un 25% de les àrees o matèries, de les quals almenys una és troncal, a més del castellà, en tots els cursos o grups: compleixen l'estàndard un 2% dels centres de Primària i un 12% dels centres de Batxillerat.

"ÚS RESIDUAL"

El tribunal assegura que de la documentació aportada i la prova practicada en el recurs es desprèn que, "en conjunt, l'ús vehicular de la llengua castellana en el sistema d'ensenyament a Catalunya és residual, o com a mínim ho és en una part significativa de centres i grups docents, de manera que es constata una infracció del marc jurídic vigent".

El TSJC determina que aquesta situació resulta contrària a la Constitució d'acord amb la doctrina del Tribunal Constitucional i legitima una acció jurisdiccional contra la "inactivitat" de la Generalitat, i assegura que el Govern no ha exercit la seva competència dictant la normativa, les instruccions o els actes d'aplicació que calguin per determinar l'ús vehicular de les llengües en l'ensenyament ni ha exercit una activitat de control.

El tribunal assenyala que la presència mínima l'ha fixada la jurisprudència en un ús vehicular mínim del 25% de les hores lectives que, a més de l'ensenyament de la mateixa llengua oficial ha d'incloure almenys el d'una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga.

No obstant això, la sala ha desestimat la petició que es modifiquin els impresos de preinscripció escolar perquè els pares tinguin acreditat que el castellà seria llengua vehicular en tots els casos, atès que amb el compliment del percentatge mínim del 25% quedaria garantit l'accés i ús de les dues llengües a partir d'Infantil.

El tribunal assenyala que el principi de no discriminació per raó de llengua que estableix l'Estatut "imposa un sistema d'una única línia bilingüe, sistema que exclou per la seva pròpia naturalesa la llibertat d'opció dels usuaris".

El TSJC ha subratllat que la llei d'educació de Catalunya (LEC) ha estat conseqüent amb aquest plantejament i ha establert un sistema de suport lingüístic en els alumnes que ho requereixen per facilitar la seva integració quan s'incorporin al sistema, per la qual cosa el fet que les resolucions de preinscripció impugnades no incloguin l'opció de la llengua vehicular no es poden considerar "il·legals".

En vista de la sentència que ha emès la sala del TSJC, que no és ferm, es pot presentar recurs de cassació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés