Actualitzat 03/10/2022 17:51

El TSJC manté el percentatge de 25% de castellà en una altra escola catalana

Archivo - Faana del Palau de Justícia de Catalunya
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Són 11 les resolucions que afecten deu escoles

BARCELONA, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la mesura cautelar que va imposar a una escola perqu s'imparteixi almenys un 25% d'hores lectives en castell, ja que segons el tribunal "no és incompatible" amb la nova normativa del Govern sobre llengües en l'ensenyament.

D'altra banda, el TSJC també ha ratificat en una segona interlocutria la mesura cautelar en un altre centre, tot i que aquesta escola ja era una de les nou anteriors en qu s'havia rebutjat la revocació de les cautelars, segons ha consultat Europa Press en dues actuacions de la sala contenciosa administrativa.

En totes dues actuacions, el tribunal rebutja el recurs de la Conselleria d'Educació, que va demanar revocar l'obligatorietat que el tribunal havia fixat al febrer, i que s'afegeixen a les nou escoles que s'han conegut durant les últimes dues setmanes.

Segons ha informat la Conselleria d'Educació, fins ara s'han notificat 11 resolucions de deu centres, i l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ha precisat que un dels casos coneguts aquest dilluns és d'una escola a la qual ja se li havia ratificat la mesura.

En l'argumentació, el TSJC avisa que la normativa catalana "no incideix necessriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé modifica el model lingüístic de l'ensenyament públic, no es limita genricament la intensitat de l'ús del castell com a llengua d'ús curricular i educatiu".

No obstant aix, els jutges recorden que "existeix una resolució judicial ferma, de naturalesa cautelar, que reconeix el dret de l'alumne a rebre un ensenyament en castell amb una determinada intensitat d'ús", en referncia a les cautelars que van dictar al febrer, i afegeixen que aix no queda afectat per la nova normativa del Govern.

En canvi, no descarten que les mesures cautelars es puguin veure afectades un cop es faci l'"aplicació singular" de la nova normativa a les escoles.

Així i tot, insisteixen que la normativa "en cap cas incideix de manera instantnia sobre situacions jurídiques individuals ja reconegudes", com aquestes mesures cautelars.

La secretria general d'Educació, Patrícia Gom, va assegurar quan es van conixer les dues primeres resolucions sobre la mesura cautelar del 25% d'hores lectives en castell que es tractava de "filibusterisme jurídic".

DECRET DEL GOVERN

Al maig, el Govern va aprovar un decret llei que fixa explícitament la "inaplicació" de percentatges en l'ús de llengües en l'ensenyament i que fixa el catal com a llengua vehicular, en resposta a la sentncia del TSJC sobre el 25% de castell.

El mateix TSJC va constatar la "impossibilitat legal" d'executar la sentncia del 25% perqu es contradiu amb aquesta normativa, i ha plantejat una qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC).

En concret, el decret del Govern estipula que l'ús del castell s'haur de definir en funció de criteris pedaggics, i els jutges ara argumenten que "en aquest cas, no s'alleguen ni constaten quins són els criteris pedaggics individualitzats que determinen la necessitat de modificar la decisió cautelar".

Els jutges consideren que l'obligació cautelar d'utilitzar almenys un 25% de castell "tampoc no resulta afectada per la prohibició de percentatges" que fixa el decret.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés