Publicat 07/04/2020 18:30

El TSJC insta la Generalitat a donar mascaretes i protecció a personal d'ambulàncies

Un sanitari protegit amb un vestit transporta a una persona contagiada amb coronavirus en una llitera abans d'entrar en una ambulncia al Centre Pere Camps en el Raval, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 6 d'abril de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

   Estima les mesures cautelarísimas que va demanar Usoc, com ja va fer amb sindicats de metges i Mossos

   BARCELONA, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha requerit a la Conselleria de Salut de la Generalitat i al CatSalut perqu lliuri, "amb carcter urgent i immediat", material de protecció contra el coronavirus als empleats de tots els serveis d'ambulncies de Catalunya, ja siguin o no de trasllats urgents.

   La Sala social ha estimat així les mesures cautelarísimas sollicitades pel sindicat Usoc, i en l'aute d'aquest dimarts, consultat per Europa Press, els magistrats detallen que s'haur de dotar als treballadors de bates impermeables, mascarillas FPP2 i FPP3, ulleres de protecció, guants, recipients de residus, solució alcohlica per a desinfecció, i productes de desinfecció per als vehicles.

   La mateixa sala ja ha adoptat mesures cautelarísimas per lliurar material de protecció a treballadors de serveis essencials arran de les peticions del sindicat Metges de Catalunya (el dimarts 31 de mar), del sindicat de Mossos d'Esquadra Uspac (el dimecres 1 d'abril), i de la Trisindical de Mossos (el dimarts 6), que els magistrats consideren "substancialment idntiques" a les d'Usoc.

   El sindicat va sollicitar que l'entrega de material es fes en 24 hores, encara que el tribunal no fixa cap termini, com va fer en els casos anteriors, i l'aute, que no admet recurs, destaca enfront dels acords previs que aquesta petició "presenta la singularitat de tenir com actuantes al personal d'ambulncies que presta els seus serveis per a tots els centres hospitalaris, domicilis, i espais habilitats per al mateix efecte".

   Com ja va fer per als metges i els agents de Mossos, la sala pren l'acord sense escoltar a les parts i ho justifica per la urgncia de la mesura, i assenyala que "els riscos relacionats amb l'exposició al coronavirus en l'mbit laboral concorren en el personal sanitari assistencial i no assistencial, en supsits d'atenció a casos confirmats o en investigació".

CONEIXEN "L'ESCASSETAT"

   Els magistrats diuen, com també van fer en les anteriors actuacions de mesures cautelarísimas per lliurar material de protecció, sobre la falta de recursos: "Aquesta Sala no ignora l'existncia d'escassetat d'aquests mitjans --fet que ja hem titllat de notori en altres resolucions--; ara bé, no integra l'objecte d'aquesta resolució, ni de la nostra competncia, declarar la prioritat que les autoritats governatives han d'establir" en repartir el material.

   "La prevenció de riscos ha de passar forosament per dotar a els qui es troben exposats als mateixos dels necessaris equips de protecció", consideren els magistrats, i recorden que, si bé el reial decret d'estat d'alarma centra les competncies en el Ministeri de Sanitat, també manté en les administracions autonmiques i locals la gestió dels serveis sanitaris, i han d'assegurar el seu correcte funcionament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés