Publicat 18/7/2019 15:49:57 +02:00CET

El TSJC inadmet la querella contra l'alcaldessa de Vic pels missatges independentistes per megafonia

L'alcaldessa de Vic Anna Erra (JxCat)
@JUNTSXCAT - Archivo

Creu que fora de períodes electorals "es permet una certa discrecionalitat en l'actuació pública".

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat admetre a tràmit la querella d'un particular contra l'alcaldessa de Vic (Barcelona) i diputada de JxCat al Parlament, Anna Erra, per difondre missatges independentistes per la megafonia pública.

Segons ha informat el TSJC, la sala s'ha declarat competent sobre aquest cas perquè la querellada és diputada al Parlament, però inadmet la querella en no observar que l'alcaldessa cometés els delictes de prevaricació i malversació.

La querella, impulsada per un particular i de la qual la Fiscalia va informar favorablement, se centra en la decisió de l'alcaldessa de difondre diàriament per la megafonia municipal a les 20 hores entre el juliol i l'11 de setembre del 2018 un missatge a favor de la independència de Catalunya.

En concret, el missatge reclamava: "No normalitzem una situació d'excepcionalitat i urgència nacional. Recordem cada dia que hi ha presos polítics i exiliats. No ens desviem del nostre objectiu, la independència de Catalunya".

En la interlocutòria, recollida per Europa Press, el TSJC considera que difondre missatges per megafonia no compromet cap despesa pública ni imposa obligacions o càrregues específiques als veïns del municipi ni implica cap contractació amb la Corporació ni suposa la difusió d'un missatge il·lícit en si mateix.

Per tot això, no percep que comporti "un resultat material injust", com exigeix la jurisprudència per configurar el delicte de prevaricació.

Així mateix, assenyala que "el contingut material del missatge --com el del fet de penjar un llaç groc o una pancarta reivindicativa al balcó de l'Ajuntament no pot considerar-se delictiu en si mateix, per la qual cosa tampoc es pot dir que impliqui arbitrarietat".

Per al tribunal, tampoc no hi ha un delicte de malversació de cabals públics perquè no descriu que la conducta denunciada hagi suposat la destrucció o depreciació d'aquestes mesures en les finalitats públiques.

En l'escrit, la sala recorda que, fora dels períodes electorals, en els quals les administracions estan especialment obligades a exercir la neutralitat i objectivitat més absolutes, "permet certa discrecionalitat en l'actuació pública".