Publicat 30/7/2019 15:15:36 +02:00CET

El TSJC desestima el recurs de Torra contra l'obertura del judici per no retirar llaços

Quim Torra
David Zorrakino/Europa Press

BARCELONA, 30 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs que va presentar el president de la Generalitat, Quim Torra, contra la decisió del tribunal que decretava l'obertura de judici oral contra ell per no haver acatat l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar llaços grocs dels edificis de la Generalitat en període electoral.

La interlocutòria del TSJC, recollida per Europa Press, desestima el recurs d'apel·lació de Torra i confirma l'obertura de judici contra el president per un presumpte delicte de desobediència.

El tribunal rebutja cadascuna de les al·legacions del recurs de Torra, com que la JEC no té la competència per ordenar la retirada de llaços, que aquesta ordre no procedeix d'una autoritat superior a la Presidència de la Generalitat, que no era una ordre clara i concreta, i que hi havia una "intencionalitat política" per part dels membres de la JEC, entre d'altres.

La interlocutòria defensa que "les resolucions de la JEC no contenien mandats contradictoris sinó complementaris i el compliment quedava a l'abast de l'investigat".

Així mateix, nega que en la resolució del tribunal es vulneri la presumpció d'innocència de Torra i sosté que la JEC sí que té competència i pot donar ordres al president de la Generalitat d'obligatori compliment.

"No sembla discutible que els acords de la JEC són executius i d'obligat acatament per a les autoritats o particulars als quals anessin adreçats", argumenta.

El TSJC també desestima l'al·legació sobre que els membres de la Junta Electoral no són parcials i tenen una intencionalitat política, perquè recorda que en el recurs que Torra va presentar contra l'ordre de la JEC de retirar els llaços "no es deia res sobre la parcialitat de l'òrgan o l'animadversió d'algun dels seus membres".

En aquest sentit, defensa que el fet que algun membre de la JEC "s'hagués pronunciat sobre determinades qüestions objecte del debat polític manca de suficient virtualitat per evidenciar" que les seves resolucions tenen una intencionalitat política.

FISCALIA I VOX

El president va declarar el 15 de maig davant del tribunal com a investigat per aquesta causa, on va afirmar: "Sí, vaig desobeir, perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans", i la Fiscalia demana condemnar-lo a una inhabilitació d'un any i vuit mesos i multar-lo amb 30.000 euros.

A més, l'acusació popular exercida per Vox sol·licita per al president una multa de 72.000 euros i la inhabilitació per a ocupació o càrrec públic per un termini de dos anys, que inclou la inhabilitació per a l'exercici de funcions de govern o de qualsevol altre càrrec públic d'àmbit local, autonòmic, estatal o europeu.