Publicat 31/5/2019 15:41:14 +02:00CET

El TSJC desestima el primer recurs contra el pla d'allotjaments turístics de Barcelona

Espanya preveu un 8,9% més de turistes internacionals en el segon trimestre, amb un 9,3% més de despesa
CEDIDA

El Govern de Colau celebra que la sentència "avala" el Peuat i la necessitat de regular el turisme

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat un recurs d'un promotor hoteler contra el Pla Especial d'Allotjaments Turístics (Peuat) de Barcelona, en què ha estat la primera sentència sobre el centenar de recursos que es van presentar contra el pla.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme en funcions del Govern d'Ada Colau, Janet Sanz, ha defensat en roda de premsa que aquest és el "primer aval positiu" del pla i de la necessitat de regular el turisme, encara que ha assenyalat que es pot presentar un recurs de cassació davant de la sentència, consultada per Europa Press i de la Secció Tercera de la Sala Contenciosa Administrativa.

La sentència sosté que el planejament especial impugnat "gaudeix d'una motivació i una justificació mínima i suficient en els dictats de la seva memòria" i respon a raons d'interès general, i assenyala que manca de proves que aquesta mesura sigui desproporcionada i que no s'ajusti als criteris de no discriminació, necessitat i proporcionalitat.

Considera que Barcelona "és un clar exponent de les seqüeles pel que fa a la convivència ciutadana, la degradació de l'espai públic, la seguretat de les persones i béns i l'encariment del lloguer ordinari als centres urbans" en perjudici dels residents més humils, que es veuen desplaçats a l'extraradi, segons la sentència.

El recurs va ser presentat per un promotor hoteler --Hotel Ciutat de Barcelona-- que volia obrir un establiment al carer de Princesa --en el qual disposava d'una llicència però va renunciar per traslladar-se a un altre número-- i va demanar una indemnització de danys i prejudicis pel retard de la concessió de la llicència d'obres.

VINCULACIÓ DE TURISME I HABITATGE

Sanz ha remarcat que la sentència "avala jurídicament la feina feta des de Barcelona", que compta amb una base jurídica i competències per regular el turisme i que ho ha fet amb una eina adequada que disposa de tota la seguretat i legitimitat jurídica, ha dit sobre el Peuat, que va ser aprovat el gener del 2017.

"Estem satisfets i esperem que les següents sentències que vinguin ratifiquin aquesta primera", ha remarcat la tinent d'alcalde, que ha insistit que la sentència i la vinculació que fa entre turisme i habitatge, convivència i seguretat obre un camí i reconeix una realitat que els veïns constaten diàriament, segons ella.