Les defenses i la Fiscalia tenen cinc dies per presentar els seus arguments
BARCELONA, 13 juny (EUROPA PRESS) -
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) deliberar el dimarts 25 de juny sobre l'aplicació de la llei d'amnistia en la causa en la qual l'exconseller d'Interior, Miquel Buch, va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per designar el mosso d'Esquadra Lluís Escol (condemnat a quatre anys) com a crrec de confiana perqu escortés l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a l'estranger.
En una providncia consultada per Europa Press aquest dijous, la sala d'apellacions ha donat cinc dies als implicats en la causa, que est pendent de recurs, perqu es posicionin sobre l'aplicació de la nova llei en aquest cas.
Un cop el tribunal spiga la posició de les defenses i de la Fiscalia, deliberar i votar si aplica l'amnistia a Buch i Escol, que en la sentncia de l'Audincia de Barcelona del setembre del 2023 també van ser condemnats a 20 anys i 10 anys d'inhabilitació, respectivament, per delictes de prevaricació (només Buch) i malversació (tots dos).
Respecte a aquest últim delicte, els quatre fiscals del Tribunal Suprem (TS) s'han mostrat en contra d'amnistiar-lo perqu creuen que els jutjats per l'1-O van tenir nim de lucre i que la seva actuació va afectar els interessos financers de la Unió Europea, mentre que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, preveu de cara a dimarts una Junta de Fiscals per fixar criteri sobre l'aplicació de la nova llei.
Aquest mateix dijous la sala d'apellacions del TSJC ha dictat set providncies més en les quals demana que es posicionin sobre l'aplicació de l'amnistia a totes les parts implicades en aquestes causes pendents de recurs.
En tots els casos, el tribunal dona cinc dies a les acusacions i a les defenses perqu plantegin els seus arguments sobre com afecta la nova llei a la causa, i les deliberar i votar el dimarts 25 de juny entre les 12.50 i les 14 hores (la de Buch i Escol ser l'última).
MÉS CAUSES AL TSJC
La sala civil i penal del TSJC ja va activar el procediment que preveu la llei d'amnistia per a les causes que el competeixen des del mateix dia en qu va entrar en vigor, dimarts, com la condemna a l'expresident del Govern Artur Mas pel 9N juntament amb l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconellera Irene Rigau, i la condemna per desobedincia a l'expresident Quim Torra.
També va preguntar a les parts de la causa pendent de judici sobre la consellera de Cultura en funcions, Natlia Garriga; l'exsecretari de Vicepresidncia de la Generalitat Josep Maria Jové, i l'exsecretari d'Hisenda i president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.
El mateix dimarts, va preguntar als implicats en la causa que afecta l'exdelegat del Govern a Lleida Bernat Solé, que va ser inhabilitat un any per desobedincia en l'1-O, i l'exregidor de Lleida Pau Juvill, inhabilitat sis mesos per desobedincia en no retirar uns llaos grocs i una estelada de la finestra del despatx del seu grup municipal a l'Ajuntament.