Publicat 30/03/2021 11:09CET

El TSJC anul·la el projecte lingüístic de dues escoles catalanes

Archivo - Arxiu - Palau de Justícia - TJSC
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 30 mar� (EUROPA PRESS) -

Dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han anul·lat els projectes lingüístics de dues escoles públiques catalanes per no ser conforme a dret "en la mesura que no contemplen el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial, juntament amb el català", i han fixat una presència mínima del castellà en un 25% de les classes.

En les sentències, a les quals ha tingut accés Europa Press, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha estimat parcialment els recursos contra la Generalitat i ha reconegut als demandants "el dret dels seus fills menors a rebre, durant l'ensenyament obligatori, juntament amb els seus condeixebles, al centre i en el curs que segueixen els estudis, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular, en proporció raonable".

El tribunal assenyala que, fins que no ho concreti l'administració demandada, la fixa en la presència mínima del castellà com a llengua vehicular, en el curs i classe on el fill dels recurrents segueix els estudis, en un 25% de les hores efectivament lectives, que s'han d'impartir en castellà, a més de l'àrea, matèria o assignatura lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra de caràcter troncal o anàloga

Així mateix, el TSJC anul·la per no ser conforme a dret el projecte lingüístic de les dues escoles --una de Barcelona i una altra d'Abrera (Barcelona)-- en la mesura que no contempla el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial, juntament amb el català, i anul·la qualsevol altre projecte lingüístic del mateix centre que s'hagi pogut aprovar amb posterioritat en cas que incorri en el mateix defecte.

El tribunal desestima en totes dues sentències --que no són fermes i contra les quals es pot interposar recurs-- la petició de les famílies demandants a declarar el dret de ser escolaritzades durant l'ensenyament obligatori en llengua castellana i catalana en una proporció equivalent, sense comptar les hores lectives que es facin en llengua estrangera.

Sí que estima la de rebre l'ensenyament en castellà en proporció raonable "però partint de la consideració del català com a centre de gravetat del sistema educatiu", fixant la presència mínima del castellà en el 25%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés