Publicat 23/05/2019 11:21CET

El TS torna la pilota a Batet i insisteix que ja li va apuntar com procedir amb els diputats presos

Meritxell Batet, elegida presidenta del Congreso en la segunda votación
EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

No emetr cap informe sobre com aplicar al cas la LeCrim perqu és constitucionalment "inviable"

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

La sala que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem ha respost a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que en la seva interlocutria de la setmana passada ja va apuntar la manera de procedir pel que fa als diputats presos. Afegeix que no li remetr cap informe sobre l'aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim) perqu és constitucionalment "inviable".

En un ofici de dos pargrafs, que ser rems a Batet a través del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, els set magistrats que jutgen aquest assumpte es limiten a reiterar, encara que sense esmentar-los, els arguments que ja van ser raonats en la seva interlocutria del passat dia 14 i apunten a l'aplicació de l'article 21 del Reglament de la Cambra.

Aquest article estableix que un diputat quedar susps "quan, concedida per la Cambra l'autorització objecte d'un suplicatori i ferm l'ordre de processament, es trobi en situació de presó preventiva i mentre duri aquesta", així com "quan una sentncia ferma condemnatria ho comporti o quan el seu compliment impliqui la impossibilitat d'exercir la funció parlamentria".

SALVAGUARDAR EL JUDICI

En la seva breu resposta, el Suprem afegeix que la causa penal que se substancia contra els ara diputats Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Snchez "seguir el seu curs" i és missió del tribunal "salvaguardar les finalitats del procés".

Quant a l'informe sollicitat per Batet sobre la possible aplicació al cas dels quatre diputats independentistes de l'article de la LeCrim que suposaria la seva suspensió automtica, la resposta de l'alt tribunal indica que "la configuració constitucional del Tribunal Suprem fa inviable l'elaboració de l'informe requerit", la qual cosa pot traduir-se com un rebuig al fet que s'utilitzi al Suprem com una espcie d'assessoria jurídica sobre aquest assumpte.

En declaracions al Congrés, Batet va explicar que la seva pretensió demanant l'informe al Suprem és que aclarís "qu poden fer o no fer" al Parlament els quatre diputats en situació de presó preventiva, ats que la interlocutria que va permetre la seva assistncia a la sessió constitutiva d'aquest dimarts només es referia a aquest dia.

Al seu parer, el més adequat és que el Suprem fixi uns criteris per a tota la legislatura sobre les conseqüncies de la llei processal, quan "la funció jurisdiccional pertany en exclusiva al poder judicial, que és el competent per enjudiciar i determinar les conseqüncies". "Crec que la funció jurisdiccional correspon al poder judicial, que és el que ha determinat sempre en quina situació queden les persones en presó preventiva", ha insistit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés