Actualitzat 23/05/2019 11:50 CET

El TS torna la pilota a Batet i insisteix que ja li va apuntar com procedir amb els diputats presos


EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

No emetrà cap informe sobre com aplicar al cas la LeCrim perquè és constitucionalment "inviable"

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

La sala que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem ha respost a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que en la seva interlocutòria de la setmana passada ja va apuntar la manera de procedir pel que fa als diputats presos. Afegeix que no li remetrà cap informe sobre l'aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim) perquè és constitucionalment "inviable".

En un ofici de dos paràgrafs, que serà remès a Batet a través del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, els set magistrats que jutgen aquest assumpte es limiten a reiterar, encara que sense esmentar-los, els arguments que ja van ser raonats en la seva interlocutòria del passat dia 14 i apunten a l'aplicació de l'article 21 del Reglament de la Cambra.

Aquest article estableix que un diputat quedarà suspès "quan, concedida per la Cambra l'autorització objecte d'un suplicatori i ferm l'ordre de processament, es trobi en situació de presó preventiva i mentre duri aquesta", així com "quan una sentència ferma condemnatòria ho comporti o quan el seu compliment impliqui la impossibilitat d'exercir la funció parlamentària".

SALVAGUARDAR EL JUDICI

En la seva breu resposta, el Suprem afegeix que la causa penal que se substancia contra els ara diputats Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez "seguirà el seu curs" i és missió del tribunal "salvaguardar les finalitats del procés".

Quant a l'informe sol·licitat per Batet sobre la possible aplicació al cas dels quatre diputats independentistes de l'article de la LeCrim que suposaria la seva suspensió automàtica, la resposta de l'alt tribunal indica que "la configuració constitucional del Tribunal Suprem fa inviable l'elaboració de l'informe requerit", la qual cosa pot traduir-se com un rebuig al fet que s'utilitzi al Suprem com una espècie d'assessoria jurídica sobre aquest assumpte.

En declaracions al Congrés, Batet va explicar que la seva pretensió demanant l'informe al Suprem és que aclarís "què poden fer o no fer" al Parlament els quatre diputats en situació de presó preventiva, atès que la interlocutòria que va permetre la seva assistència a la sessió constitutiva d'aquest dimarts només es referia a aquest dia.

Al seu parer, el més adequat és que el Suprem fixi uns criteris per a tota la legislatura sobre les conseqüències de la llei processal, quan "la funció jurisdiccional pertany en exclusiva al poder judicial, que és el competent per enjudiciar i determinar les conseqüències". "Crec que la funció jurisdiccional correspon al poder judicial, que és el que ha determinat sempre en quina situació queden les persones en presó preventiva", ha insistit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés