Publicat 26/3/2019 12:28:02 +01:00CET

El TS rebutja la petició de Torra de suspendre urgentment l'acord de la JEC sobre la retirada dels llaços

28A.- Despengen el lla groc de l'interior del Palau de la Generalitat de Catalu
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts la petició del president de la Generalitat, Quim Torra, de suspendre urgentment l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) en la qual li ordenava retirar els símbols independentistes dels edificis públics.

El president catal va presentar divendres passat un recurs contenciós administratiu contra aquesta decisió de l'rgan supervisor de processos electorals, en el qual va sollicitar com a mesura cautelaríssima que se suspengués aquest acord sobre la retirada dels llaos grocs mentre es resol el fons de l'assumpte.

Segons han informat fonts de l'alt tribunal, els magistrats han rebutjat la necessitat de suspendre aquest acord amb la urgncia que requereix la cautelaríssima --que ha de resoldre's en 48 hores--, tot i que inicia el procediment com una petició cautelar. Aix significa que es dona trasllat del recurs a la part demandada, a la JEC, perqu en un termini de 10 dies presenti les seves allegacions contra la suspensió de la seva decisió.

Per a Torra les resolucions de la JEC sobre la retirada dels llaos i les banderes estelades amb la finalitat de complir amb el deure de neutralitat política dels poders públics davant de les eleccions generals del 28 d'abril són "manifestament injustes perqu són arbitrries", segons va afirmar en un comunicat oficial.

Va denunciar que mentre que aquest rgan veu una greu vulneració de la llei en un cartell, no veu cap irregularitat "en qu un partit polític faci campanya des de l'estrada del Tribunal Suprem, en qu dos membres de la JEC estan jutjant" diversos candidats en les eleccions generals i municipals, en referncia al judici del procés independentista en qu l'acusació popular l'exerceix Vox i dos magistrats formen part de la JEC, encara que s'han abstingut de qualsevol decisió que hagi estat relacionada amb Catalunya.

ADVERTIMENTS DE LA JEC

La JEC va donar el passat 11 de mar un primer termini de 48 hores perqu el president catal ordenés la retirada de tots els símbols independentistes dels edificis públics. Després de la negativa de Torra, l'organisme de control va fer un ultimtum i el va advertir de les responsabilitats administratives i, si escau, penals, en qu pogués incórrer si no compleix estrictament" aquest acord.

Per altra banda, la JEC va anunciar l'obertura d'un expedient sancionador per no haver accedit a complir les ordres, que podria desembocar en una sanció de 300 a 3.000 euros i va ordenar a la Conselleria d'Interior encarregar als Mossos la retirada de les pancartes dels llaos grocs i les estelades. A més, va acordar enviar les diligncies al Ministeri Públic per les responsabilitats penals en qu hagi pogut incórrer Torra.

Divendres passat, la Fiscalia General de l'Estat va rebre l'expedient de la JEC i el va remetre a la Fiscalia de la Catalunya perqu "procedeixi a exercitar accions penals" i es querelli contra el president de la Generalitat per desobeir la JEC.