Publicat 05/05/2019 18:19CET

El TS ordena al jutjat de Madrid resoldre el recurs sobre la candidatura de Puigdemont a les europees

El TS confirma la condena a 16 años de prisión por abusar sexualmente de las hijas menores de su sobrino político
EP - Archivo

Considera que els polítics a l'estranger poden presentar-se a les properes eleccions perqu no estan condemnats

MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

La Secció Quarta de la sala tercera del Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat declarar que la competncia per resoldre els recursos contra la proclamació de la candidatura Lliures per Europa (Junts) correspon als jutjats contenciós administratiu de Madrid i ha ordenat als jutjats competents que resolguin "immediatament" aquests recursos.

Així ho ha manifestat aquest diumenge el Tribunal Suprem, després de reunir-se a les 12 hores per resoldre el recurs presentat per la candidatura de Junts contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes per a les eleccions europees el proper 26 de maig.

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, juntament amb els 9 i 21, van decidir aquest dissabte traslladar al Tribunal Suprem aquest recurs.

Dos dels set magistrats de la Secció Quarta de la sala Tercera, Segundo Menéndez i Antonio Jesús Fonseca-Herrero, han decidit no participar en la deliberació programada per les 12.00 hores, en ser membres de la Junta Electoral Central.

Segons indica l'acte, el TS diu que correspon als Jutjats del contenciós administratiu resoldre el recurs perqu així ho dicta l'article 49 de la llei electoral, que assenyala que "qualsevol candidat excls i els representants de les candidatures proclamades o la proclamació de les quals hagués estat denegada, disposen d'un termini de dos dies per interposar recurs contra els acords de proclamació de les Juntes Electorals, davant el jutjat contenciós administratiu".

Per tant, conclou que "aquesta sala manca de competncia per conixer del present recurs, havent-se de retornar les actuacions amb carcter urgent al jutjat contenciós administratiu, a fi que immediatament adopti la resolució sobre el fons", indica l'acte del TS, que a més recorda que la mateixa JEC ja va indicar expressament que contra el seu acord calia interposar recurs davant la justícia ordinria.

En l'acte, el TS considera que tant Puigdemont com Comín i Ponsatí, "com a ciutadans espanyols tenen dret a presentar-se com a candidats en les properes eleccions al Parlament Europeu", al contrari del que va decidir la Junta Electoral Central, que va estimar la reclamació formulada pel PP i Cs contra la inclusió de Puigdemont, Comín i Ponsatí en la llista a les europees de Lliure per Europa en entendre que "no reuneixen tots els requisits d'elegibilitat".

No obstant aix, el TS recorda que l'article 6.2 de la llei electoral estableix la "inelegibilitat" en el cas que els candidats estiguin condemnats per sentncia. "Entre les que all es preveuen no figura la de trobar-se en rebellia, com es troben els recurrents", assegura el TS, per la qual cosa entén que Puigdemont, Comín i Ponsatí no han de ser exclosos del seu dret a presentar-se a unes eleccions, un dret que recull l'article 23 de la Constitució.

Precisament, la Fiscalia de Madrid es va mostrar el divendres passat a favor que el jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid estimés el recurs presentat per la candidatura Lliures per Europa (Junts) contra la decisió de la JEC d'excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes per a les eleccions europees.

En el seu escrit dirigit al jutjat, el Ministeri Públic afirmava que la resolució de la JEC "no és ajustada a Dret, quan vulnera el dret fonamental de sufragi passiu" dels tres polítics, doncs assenyalava que l'"única excepció legalment prevista" per ser exclosa una candidatura és la introduda en l'article 3 de la llei electoral, que fa esment exprés a "condemnats per sentncia judicial ferma", que no s'ha donat en el cas de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés