Publicat 31/05/2019 17:26

El TS no posar objeccions al trasllat dels presos independentistes a Catalunya, encara que la decisió és d'Interior

Jornada 48 del judici del procés en el Tribunal Suprem
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem no posar en principi cap objecció al possible trasllat a Catalunya, una vegada acabada la vista oral, dels nou acusats que compleixen presó preventiva, entre els quals es troben els parlamentaris suspesos Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. La decisió correspon al Ministeri de l'Interior, encara que l'alt tribunal confia a ser informat sobre qualsevol iniciativa sobre aquesta qüestió.

Així ho han assenyalat a Europa Press les fonts jurídiques, que han recordat que en finalitzar la instrucció del cas fa gairebé un any el magistrat Pablo Llarena ja va deixar en mans del departament dirigit per Fernando Grande-Marlaska la decisió de traslladar els nou presos a Catalunya, la qual cosa es va executar a principis del mes de juliol.

La decisió podria ser automtica, segons apunten les fonts de la defensa a Europa Press, que afegeixen que, no obstant aix, el més probable és que ho sollicitin expressament a iniciativa de cada pres.

La sala, per la seva banda, confia a ser informada i la resposta més probable seria un 'níhil óbstat' (no hi ha objeccions). L'assumpte, no obstant aix, no ha estat abordat pels magistrats, que segons les fonts jurídiques només podrien demanar una altra cosa si existissin raons d'ordre estrictament processal.

Per la seva banda, la ministra portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha assegurat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que és el Tribunal Suprem el que determinar si els polítics jutjats pel procés independentista a Catalunya tornen a les presons d'aquesta comunitat quan acabi la vista oral, a l'espera de la sentncia, i ha afegit que "l'Executiu no té competncia sobre aquesta qüestió".

EN DUES SETMANES, VIST PER A SENTNCIA

La qüestió estar sobre la taula les properes setmanes, perqu aquest dimarts comena ja la fase d'informes finals del judici, que es preveu que quedi vist per a sentncia el 12 de juny després del torn d'última paraula dels dotze acusats.

A més dels diputats i el senador suspesos, la decisió d'un futur trasllat afectar l'expresident d'Ómnium Cultural Jordi Cuixart, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Dolors Bassa i Joaquim Forn.

Els 'Jordis' van ingressar a presó el 16 d'octubre del 2017, i el 2 de novembre del mateix any ho van fer Junqueras i diversos dels seus consellers. Menys els exlíders de les organitzacions socials, l'exvicepresident i Forn, tots van sortir poc després en llibertat condicional.

Després de l'ordre de processament, el mar del 2018, es va acordar mantenir en presó preventiva a Madrid els nou líders independentistes als quals es va atribuir el delicte de rebellió, si bé al juliol el Ministeri de l'Interior va acordar el seu trasllat a Catalunya.

El febrer passat, a petició del tribunal i per l'inici del judici, els nou presos van ser traslladats altra vegada a les presons madrilenyes de Soto del Real (els homes) i Alcalá Meco (Forcadell i Bassa), on són des de llavors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés