Publicat 29/07/2021 11:23CET

El TS manté l'anul·lació del decret electoral de les 13 cambres catalanes

Archivo - Arxiu - Seu del Tribunal Suprem
EUROPA PRESS - Archivo

La decisió del Suprem assenyala que ja no es pot recórrer

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem (TS) ha inadmès a tràmit els recursos de cassació de la Generalitat i el Consell General de Cambres contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va anul·lar el decret del règim electoral de les 13 cambres de comerç catalanes.

La decisió, recollida per Europa Press, manté la validesa de la sentència que va anul·lar el decret autonòmic per l'incompliment de l'article 69 de la llei de transparència catalana, que estableix tràmits de participació sense perjudici del que disposen les normes de procediment.

"La no realització d'aquestes actuacions no es pot fonamentar en la urgència al·legada per l'Administració, perquè els criteris per aplicar, o no, el que disposa l'esmentat article 69 de la llei de transparència són la importància de la norma i la matèria que regula", ha afegit.

L'article estableix "com un principi general" que les persones tenen el dret a participar, mitjançant la prestació de propostes i suggeriments, en les iniciatives normatives que promou l'Administració.

El TS també considera que les altres raons que han esgrimit els recurrents no són ni rellevants ni determinants en la sentència del TSJC que va anul·lar el decret de convocatòria de les eleccions a les cambres catalanes.

Després d'aquesta providència no es pot recórrer i el tribunal ha imposat les costes processals a les parts recurrents fins al límit de 2.000 euros per a cadascuna --la Generalitat i el Consell General de Cambres--.

TSJC

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el març del 2020 el decret electoral de les cambres de comerç catalanes, el Decret 175/2018, de 21 de juliol.

La sentència va valorar si la urgència en la tramitació d'una norma era motiu suficient per no seguir la tramitació que preveu l'article 69: "La resposta ha de ser necessàriament negativa".

"El dret dels ciutadans a participar en l'elaboració de les normes es pot exercir mitjançant la publicació en el web dels diferents documents que es vagin incorporant i aquesta publicació en el web no té per què demorar la tramitació de la norma", va assenyalar al març el TSJC.

Per això, va considerar que la Generalitat no pot justificar motius d'urgència per limitar els drets dels ciutadans a la participació en el procediment d'elaboració d'una norma prevista en l'article 69, quan aquesta urgència "ha estat provocada per la mateixa Administració".

CAMBRA DE BARCELONA

El reglament que s'ha anul·lat és el que es va aplicar en les eleccions de la Cambra de Barcelona de mitjans del 2019, que va guanyar la candidatura impulsada per l'ANC després d'obtenir 31 de les 40 cadires que es podien votar en el ple de l'ens cambral.

Per als resultats finals a la Cambra de Comerç es van computar com a vots vàlids un total de 19.234 sufragis, xifra que va suposar arribar a una participació del 4,55%, i en la qual els participants van votar de manera electrònica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés