Publicat 02/01/2015 17:35

El TS dóna la raó a Telecinco i anul·la la sentència de l'Audiència Nacional que el condemnava a pagar 3,6 milions

MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem (TS) ha donat la raó a Telecinco en el recurs de cassació presentat davant de l'Alt Tribunal per la sentència de l'Audiència Nacional que ratificava la multa de 3,6 milions d'euros imposada a Mediaset Espanya per la Comissió Nacional de Competència (CNC) el juliol del 2011 per incomplir alguns terminis durant el procés de fusió amb Cuatro i que "ara queda anul·lada i sense efecte".

La CNC va multar Telecinco per no presentar a termini el pla d'actuacions que Competència li havia sol·licitat amb les mesures que havia de portar a terme per complir els compromisos adquirits després de la fusió de Cuatro. Telecinco va recórrer contra aquesta multa davant de l'Audiència Nacional, que va ratificar la decisió de l'organisme regulador perquè considera provat que la CNC va imposar la seva sanció "davant de l'evidència d'un incompliment, que d'altra banda l'actora no nega".

En els fonaments de dret de la sentència del Suprem, a la qual ha tingut accés Europa Press, s'argumenta que no es pot "compartir la línia argumental de la sentència recorreguda" i afegeix que "abans que res ha de quedar clar que la resolució del Consell de la CNC de 28 d'octubre del 2010 no va aprovar d'una manera condicionada els compromisos presentats per Telecinco, ja que la resolució els va acceptar sense reserves, fins al punt que subordinava l'autorització de la concentració, precisament, "al compliment dels compromisos proposats".

La sentència de l'Audiència Nacional assenyalava que Telecinco, "coneixedora de la seva obligació de presentació del Pla d'Actuacions i del termini establert expressament per això, no ho va verificar a termini, ni va al·legar ni encara menys va aportar evidències de l'existència d'una justificació suficient i necessària que l'eximís de tal obligació".

Tot i això, el TS recorda que "a la mateixa resolució de 28 d'octubre del 2010 s'establia que Telecinco havia de presentar un pla d'actuacions per a la instrumentació dels compromisos, i que la Comissió podria introduir en aquest pla d'actuacions les modificacions que considerés oportunes per a l'adequat compliment dels compromisos adoptats a la present resolució".

Per tant, afegeix, en aquesta resolució "de cap manera es preveia --i, encara menys, s'autoritzava-- que per la via de modificar el pla d'actuacions resultés alterat el contingut dels compromisos ja aprovats pel Consell".

Indica a més que, si la CNC "apreciava tal impressió o indefinició en els compromisos, el curs per solucionar-ho hauria estat el previst a l'article 69.4 del Reglament de Defensa de la Competència que faculta la Direcció d'Investigació per, una vegada examinats els compromisos presentats i sempre abans de ser aquests aprovats, sol·licitar al proponent la seva modificació quan consideri que són insuficients per eliminar els possibles obstacles a la competència que puguin derivar-se de l'operació".

"No havent-se instat la compensació en aquesta fase del procediment, el que no s'accepta és que, estant ja acceptats els compromisos per l'esmentada resolució del Consell de la CNC de 28 d'octubre del 2010, es pretengui la seva revisió o reformulació en un moment posterior per la via --o, si es prefereix, sota pretext-- d'unes modificacions en el pla d'actuacions", precisa el text.

D'altra banda, detalla que aquesta conclusió comporta l'estimació del recurs contenciós administratiu "només en part" en anul·lar els referits acords pel que fa al criteri de còmput dels límits temporals de tres i cinc anys previstos per a l'adquisició exclusiva de continguts de tercers en el compromís VI des de la data de la firma dels contractes, amb desestimació de les altres pretensions formulades a la demanda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés