El TS diu que les paraules de Lozano sobre el procés van ser "desafortunades"

Publicat 14/10/2019 18:31:48CET
La secretària d'Estat per l'Espanya Global, Irene Lozano
Ricardo Rubio - Europa Press

La sentència fa seu l'argumentari de la sala del 61 sobre el whatsapp de Cosidó sobre Marchena

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

La Sala Penal del Tribunal Suprem considera que les paraules sobre el procés de la secretària d'Estat per l'Espanya Global Irene Lozano en una entrevista televisiva van ser "desafortunades" però no van conculcar la presumpció d'innocència dels 12 condemnats per aquests fets, perquè una cosa és el que passa dins del procediment i una altra, el que esdevingui fora.

Així ho exposa la sentència que s'ha dictat aquest dilluns en relació amb la vulneració del dret a la presumpció d'innocència que ha al·legat el president d'Òmniun Cultural, Jordi Cuixart, després de conèixer les paraules de Lozano, qui ha dit a la BBC que el judici seria un repte perquè "que s'estigui jutjant líders polítics perquè han comès delictes penals no és una cosa que passi habitualment".

"Aquestes paraules, desafortunades en el seu enunciat i en la seva expressió, reflecteixen el desig de subratllar el desafiament que per al poder judicial tindria l'enjudiciament d'uns líders polítics. L'opinió de qui així s'expressa no té, com és evident, capacitat per influir en la valoració probatòria que ha assumit aquesta sala", diu la sentència.

Cuixart no va ser l'únic. Les defenses de l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, l'exconseller d'Exteriors Raúl Romeva o de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell van apuntar l'exvicepresidenta del Govern central Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre de Justícia Rafael Catalá; la ministra de Presidència, Carmen Calvo, líders polítics del grup parlamentari de Ciutadans, el president autonòmic de Madrid i altres representants polítics.

Consideraven que tots ells s'havien sumat a una "criminalització anticipada, presumint sentències condemnatòries quan el judici encara no s'havia iniciat" o en fase intermèdia, participaven d'"una campanya de criminalització dels investigats i posteriorment acusats, efectuada des de la posició oficial, institucional o d'influència política" que lapidava el seu dret a la presumpció d'innocència.

"El debat sobre la procedència d'un indult quan encara cap dels acusats ha estat declarat culpable és un eloqüent exemple de manca de rigor i responsabilitat institucional. Però queda fora de dubtes que no és incompatible creure en la innocència de qualsevol dels acusats i, al mateix temps, reivindicar l'indult per al cas en què aquesta innocència no fos judicialment declarada", diu la Sala Penal.

Per al tribunal presidit per Manuel Marchena, "sigui com sigui, aquesta anticipada i inacceptable afirmació de culpabilitat compartida per representants polítics no ha tingut -no pot tenir- cap reflex en el procés de valoració probatòria que ha dut a terme la sala".

"Convé marcar una nítida diferència entre les vulneracions del dret a la presumpció d'innocència que poden originar-se en el si del procés i aquelles altres vulneracions socials de la presumpció d'innocència, entesa ara com a regla de tractament", recull la sentència.

UN WHATSAPP NO INVALIDA

En aquest capítol de la sentència en què el Tribunal respon una a una les qüestions sobre vulneració de drets al·legades pels acusats s'inclou un apartat relatiu al dret a un jutge imparcial i en concret, a la petició d'apartar Marchena pel missatge de whatsapp que el portaveu del PP en el Senat Ignacio Cosidó va enviar els seus sobre la possible designació al capdavant del CGPJ.

"No existeixen precedents en la història del Tribunal Suprem en el qual la imparcialitat de nou magistrats d'una mateixa sala es qüestioni, en alguns dels casos, no pel que han fet, no pel que han dit, sinó pel que uns altres han fet o dit d'ells", diu la sentència, que incideix que un jutge s'ha d'avaluar pels seus actes i no pels comentaris de tercers, en línia amb el que ja va concloure el desembre la Sala Especial de l'art. 61 quan va desestimar la recusació de Marchena.