TS diu que la "incapacitat legal" d'acudir al Parlament és dels empresonats, no dels qui són a Brussel·les

Pablo Llarena
Europa Press
Publicat 12/1/2018 19:51:39CET

MADRID, 12 Ene. (EUROPA PRESS) -

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena precisa en l'acte que ha dictat aquest divendres --pel qual deixa en mans de la Mesa del Parlament que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn puguin delegar el seu vot--, que la "incapacitat legal" d'acudir al Parlament és dels empresonats i "no uns altres", en referència a Carles Puigdemont i els altre quatre exconsellers a Bèlgica.

En el seu acte, el magistrat que instrueix la causa del procés independentista declara la "incapacitat legal" dels investigats per assistir físicament a la sessions del Parlament però diu que si ells sol·liciten delegar el seu vot en un altre diputat han de dirigir-se a la Mesa de la Cambra regional, que serà la que autoritzi el procediment corresponent mentre persisteixi la situació de presó provisional.

El magistrat instructor esmenta en el seu acte l'article 93.1 del Reglament del Parlament que recull els supòsits en els quals els parlamentaris poden delegar el vot en cas d'absència. Entre aquests figuren baixa per paternitat o maternitat, suposats d'hospitalització, malaltia greu o "incapacitat perllongada degudament acreditades".

Llarena s'empara en aquest últim punt matisant que el que s'aprecia en el cas de Junqueras, Forn i Sànchez és una "incapacitat legal perllongada" per assistir als debats i votacions del Ple, a causa de la seva situació de presó provisional decretada per la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela que va començar instruint la causa del procés independentista.

No obstant això, en el mateix acte inclou una precisió en referència als quals són a Brussel·les, encara que sense citar-los expressament ja que els cita com "uns altres", per deixar clar que aquesta possibilitat de delegar el vot els afecta als que estan en una "incapacitat legal" d'acudir al Parlament, com és el fet estar a la presó per ordre judicial.

Així, exposa que "s'aprecia una incapacitat legal que els investigats en situació de presó preventiva --que no uns altres--, puguin exercir el seu dret de representació de manera prologada i indefinida".

DENEGA LA POSSIBILITAT DE VOT TELEMÀTIC

L'instructor diu en el seu acte que li competeix a ell resoldre "el concret conflicte d'interessos constitucionals" i per això els reconeix la possibilitat de delegar el seu vot, encara que precisa que aquest procediment s'ha de dur a terme a través de la Mesa del Parlament, si bé amb expressa exclusió judicial del vot telemàtic.

"D'aquesta manera, ponderant l'adequada protecció dels interessos constitucionals en conflicte en la manera que s'ha exposat, s'aprecia una incapacitat legal que els investigats en situació de presó preventiva --que no uns altres--, puguin exercir el seu dret de representació de manera prologada i indefinida", exposa el magistrat, sense especificar què uns altres investigats en la causa queden exempts d'aplicar-los aquesta mesura.

Aquests tres acusats, i el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, són els únics investigats en la causa que romanen a la presó pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. El magistrat va acordar el passat 4 de desembre la llibertat de sis exconsellers sota el pagament de fiança de 100.000 euros mentre que els altres quatre restants i l'expresident català Carles Puigdemont continuen a Brussel·les.

NEGA TRASLLAT DE PRESÓ A JUNQUERAS

D'altra banda, Llarena rebutja el trasllat d'Junqueras des de la presó d'Estremera a un altre centre penitenciari "sense perjudici que la reclamació pugui ser cursada a l'autoritat penitenciària competent".

Adopta aquesta decisió tenint en compte d'una banda que no ha acatat "les ordres judicials que se'ls han dirigit" i per un altre, per "cridar massivament a la violència".

Així ha respost Llarena a l'escrit que va presentar fa uns dies el líder d'ERC demanant la "autorització per al trasllat urgent" de presó i "permisos de sortida o excarceració" per assistir a les sessions de constitució i d'investidura del Parlament en condició de diputat electe i poder complir amb les seves "funcions polítiques essencials".

Li recorda que es va decretar presó provisional per evitar el risc d'una reiteració delictiva que venia marcada, precisament, pel seu càrrec de 'número dos' de l'executiu català i per la possibilitat que el seu lideratge tornés a manifestar-se amb mobilitzacions ciutadanes col·lectives violentes i enfrontades al marc.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.