Publicat 02/10/2019 16:52

El TS desestima el recurs de Catalunya contra la regulació del bonus a empreses amb baixa sinistralitat

La faana del TS
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat el recurs contenciós administratiu interposat per la Generalitat de Catalunya contra el reial decret del 2017 en el qual es regula l'establiment d'un sistema de reducció de les cotitzacions per contingncies professionals a les empreses que hagin disminut de manera considerable la sinistralitat laboral, tenint en compte que no envaeix les competncies de la regió, que afecten el rgim econmic de la Seguretat Social.

La sentncia del contenciós administratiu assenyala que la controvrsia suscitada en el recurs contenciós administratiu se centra exclusivament en el seu vessant competencial, sobre si l'Estat, en concret quan el Consell de Ministres va aprovar el reial decret, va envair o no les competncies de la comunitat autnoma de Catalunya.

No obstant aix, conclou que es tracta d'una matria que afecta el rgim econmic de la Seguretat Social, es refereix a les cotitzacions per contingncies professionals, per més que es trobin en relació amb la sinistralitat laboral, perqu el clcul s'estableix en relació, precisament, amb la millora de la prevenció de riscos laborals, segons el tipus d'activitat econmica desenvolupada per l'empresa.

A més, assenyala que no s'estan regulant les condicions d'un contracte de treball, i recorda que es tracta d'un sistema de reducció de les cotitzacions per contingncies professionals a les empreses que haurien contribut especialment a la disminució i prevenció de la sinistralitat laboral. En aquest sentit, subratlla que aquest sistema té el seu ancoratge en la Llei General de la Seguretat Social.

Així doncs, conclou que el recurs de la Generalitat "no pot prosperar perqu no s'han envat les competncies de les comunitats autnomes, concretament la de Catalunya", perqu "la regulació afecta i es refereix al rgim econmic de la Seguretat Social".

Segons va explicar llavors el Govern central, la normativa beneficia les empreses en agilitar i simplificar el procés de sollicitud, reconeixement i abonament de l'incentiu, i en implantar un sistema objectiu centrat en el comportament de la sinistralitat.

La norma substitua la de 31 de mar del 2010 quan es va considerar que contenia determinades condicions i requisits que van generar certa inseguretat jurídica als sollicitants de l'incentiu, i van donar lloc a denegacions injustificades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés