Publicat 09/07/2015 17:01

El TS declara que la prohibició del Multireferèndum del 25M no va vulnerar drets ciutadans

MADRID, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem (TS) ha declarat aquest dijous que la Junta Electoral Central no va vulnerar el dret de participació de l'associació ciutadana Som Lo Que Sembrem quan va prohibir als seus membres fer el Multireferèndum, que preguntava sobre qüestions de caràcter polític a Catalunya durant les jornades de reflexió i votació de les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig del 2014.

Més d'un any després de la prohibició, l'alt tribunal ha dictat sentència i rebutja el recurs interposat per l'associació.

La Secció Setena del Contenciós-Adminsitratiu del Suprem assenyala en la seva resolució que el que consagra la Constitució és un dret de participació dels ciutadans, mentre que els recurrents pretenien tenir un dret de consulta l'autorització per via de referèndum de la qual es reserva a l'Estat.

La sentència, que inclou un vot particular discrepant de la magistrada catalana Celsa Pico, explica que no pot confondre's el dret dels ciutadans a la participació política, a través d'una consulta legalment establerta, amb el dret a efectuar una consulta per una associació, ni es pot arrogar el dret de participació que correspon als ciutadans.

Entre altres qüestions, preguntava quin tipus d'agricultura es volia per a Catalunya, si la Generalitat havia de deixar de pagar el deute, si cal un control democràtic directe dels ciutadans sobre el sector energètic i altres sobre línies d'alta tensió i sobre el proveïment d'aigua a Lleida.

EXPRESSIÓ D'OPINIONS

La resolució, de la qual ha estat ponent el magistrat José Díaz Delgado, destaca que la celebració d'una consulta popular informal, voluntària i no vinculant sobre diverses qüestions, a instància d'una o diverses organitzacions o entitats privades, no supera ni pot arribar a al marc constitucional vigent més que com una mera expressió d'opinions o parers que atenen qüestions públiques o polítiques, però no constitueix en si en una forma de participació en els assumptes públics.

En aquest cas, segons el Suprem, es tractava de fer una actuació de contingut polític durant les jornades de reflexió i votació al Parlament Europeu, és a dir, en un moment concret en què la Llei Electoral prohibeix fer campanya electoral sigui qui sigui el que la faci.

La Sala no comparteix l'argument de l'associació ciutadana sobre la no incidència de les preguntes del Multireferèndum en el procés electoral a les institucions europees.

Per al TS no es tracta que les preguntes incideixin en les competències del Parlament Europeu, sinó en el debat electoral i en la possible orientació del vot, en la mesura que podrien determinar una decantació per alguna de les opcions que es presentaven al comicis.

Així, i d'acord amb el criteri de la Fiscalia, la sentència assenyala que si es pregunta al ciutadà a la porta d'un col·legi electoral la seva posició sobre política energètica o la gestió del deute públic, s'indueix un debat en la contesa política capaç de fer-lo reflexionar en aquest instant sobre el sentit del seu vot i es pot "induir o influir a l'exercici del dret de sufragi".

La resolució té el vot particular de la magistrada Pico, partidària d'admetre el recurs perquè no existeixen elements de judici suficients per concloure que la invitació a pronunciar-se informalment sobre diversos temes pogués coaccionar el lliure exercici del dret de vot dels ciutadans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés