Publicat 20/06/2021 16:54CET

El TS debatrà sobre la legitimació dels partits per recórrer indults, un assumpte sense precedents legals

MADRID, 20 juny (EUROPA PRESS) -

L'anunciada interposició de recursos del PP i Vox contra els indults que estaria preparant el Govern central per als condemnats pel procés independentista obligarà previsiblement el Tribunal Suprem (TS) a debatre sobre un assumpte sobre el qual no existeixen precedents jurisprudencials, que és la legitimació dels partits polítics per interposar recurs contenciós-administratiu davant la mesura de gràcia que apliqui el Govern central.

Així ho han assenyalat a Europa Press fonts de l'alt tribunal, que assenyalen que el que es decideixi sobre aquest requisit formal pot arribar a impedir al PP complir amb la seva pretensió pel que fa a aquest assumpte. La possibilitat que Vox pugui recórrer sembla més clara, perquè va ser part en el procés que es va substanciar davant la Sala penal del Tribunal Suprem.

En tot cas, segons les mateixes fonts, tot dependrà de com es plantegin els recursos contra els indults, que en principi correspondrà resoldre a la Secció Cinquena de la Sala Contenciosa-Administrativa, que integren els magistrats Segundo Menéndez Pérez, Octavio Juan Herrero Pina, Wenceslao Olea (que és també vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a instàncies del PP), Ángeles Huet de Sande i Fernando Romás. No es descarta en tot cas que l'assumpte acabi transcendint a la Secció i que l'acabi veient tota la Sala Tercera.

Juristes consultats insisteixen en l'absència d'antecedents jurídics sobre aquest assumpte, perquè habitualment els indults són recorreguts per les víctimes del delicte en qüestió.

INTERÈS LEGÍTIM O DIRECTE

Amb caràcter general, en l'ordre contenciosa-administrativa estan legitimats "els titulars d'un dret o d'un interès legítim" (article 19 de la Llei de jurisdicció contenciosa-administrativa). A això s'afegeix que no hi ha acció pública tret que ho reconegui expressament una llei, i per això el Suprem ha declarat la falta de legitimació activa per interposar recursos dels partits polítics en molts assumptes.

Entre aquests assumptes no es troba la presentació d'indults, per la qual cosa es manca de jurisprudència. A més, aquesta Sala no és gaire procliu a la legitimació dels partits, si bé es tracta d'un assumpte a estudiar i la decisió final dependria molt del raonament exposat pel partit en qüestió, apunten les mateixes fonts.

Altres juristes consultats afegeixen que a més de l'"interès legítim", la legitimació en l'ordre Contenciosa es defineix pel denominat "interès directe", i en aquest punt el debat hauria de centrar-se a determinar si els polítics tenen interès directe en l'indult d'altres polítics que han estat condemnats. La falta d'antecedents porten novament a entrar en una matèria poc clara.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés