Publicat 1/7/2019 18:21:16 +02:00CET

El TS confirma la nul·litat de la taxa de Barcelona sobre el control d'habitatges buits

Habitatges de Barcelona (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA , 1 jul. (EUROPA PRESS) -

La sala tercera del Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la nul·litat de la taxa de l'Ajuntament de Barcelona sobre actuacions d'inspecció d'habitatges buits en entendre que "no és competent per aprovar disposicions de caràcter general en aquesta matèria", i, en particular, l'activitat gravada per aquesta taxa no és de competència municipal.

En un comunicat, el TS ha detallat que la sala desestima el recurs de cassació interposat per l'Ajuntament de Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va declarar la nul·litat de ple dret de l'apartat 9 de l'article --fet punible-- i dels epígrafs 1.11.1 i 1.11.2 de l'Annex de tarifes de l'Ordenança Fiscal 3.1 del consistori.

La sentència recorreguda, la resolució de la qual ha confirmat el Tribunal Suprem, va donar la raó a la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, S.A. (SAREB) en un recurs contra la modificació d'aquesta taxa municipal que va ser aprovada el 30 de setembre del 2016.

El TS rebutja, en contra del que sosté l'Ajuntament, que s'hagi infringit l'article 20 del Text Refós de la llei reguladora de les hisendes locals (TRLRHL) i l'article 52 de la Llei 1/2006 reguladora del règim especial del municipi de Barcelona (LREMB).

ORDENANÇA FISCAL

La sala, en una sentència amb ponència del magistrat Nicolás Maurandi, indica que la sentència recorreguda fa servir com a argument principal del seu pronunciament que aquesta repetida Llei de Catalunya 18/2007 no atorga les competències municipals que invoca l'article 2.9 de l'Ordenança Fiscal controvertida.

Aquesta sentència d'instància no fa consideracions sobre la possibilitat o no que la Generalitat, amb base en les seves competències exclusives en matèria d'habitatge reconegudes en l'Estaut, atorgui als ens locals de Catalunya atribucions en aquesta matèria.

el més llegit

 1. 1

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 2. 2

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 3. 3

  El Govern espanyol i la UE organitzen dimarts una conferència de donants per a la migració veneçolana

 4. 4

  Els comitès d'empresa de Nissan exigeixen al Govern intensificar el treball institucional

 5. 5

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dilluns que el passat