Publicat 14/07/2014 18:58

El TS confirma una condemna a l'antiga Caixa Penedès per vendre 'swap' amb escassa informació

CASTELLÓ, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

La Sala Civil del Tribunal Suprem (TS) ha donat la raó a dos empresaris de Burriana que havien demandat l'antiga Caixa Penedès --actual Banc MareNostrum SA-- per "irregularitats" en la contractació d'un producte financer conegut com a 'swap', que els havia suposat importants pèrdues en concepte d 'interessos cobrats de manera indeguda, segons ha informat el despatx d'advocats Rubert i Gil Advocats SLP, que ha portat el cas, en un comunicat.

La decisió de l'Alt Tribunal, presa el 8 de juliol, ha confirmat la sentència dictada per la secció tercera de l'Audiència Provincial de Castelló el 9 de març del 2012.

Es tractava, llavors, de la primera vegada que un tribunal acollia la nul·litat d'un 'swap', un mecanisme d'intercanvi de tipus d'interès que es venia com a contracte extern a la hipoteca i una assegurança 'antipujada' de tipus, però que en realitat tenia una barrera fixada, en aquest cas, al 5,60% que ho feia inoperatiu, segons les mateixes fonts.

Els fets es remunten al juliol del 2008, quan dos empresaris de Burriana van comprar una nau industrial al Camí Llombai subrogant-se en el préstec hipotecari a interès variable Caixa Penedès, entitat que gravava la finca.

La caixa els va oferir el producte conegut com a 'swap', això és una espècie de 'collaret bonificat de tipus d'interès' que, segons van dir, els protegiria del risc de pujada dels tipus, però sense proporcionar-los una mínima informació sobre les seves característiques i els riscos.

El producte es va contractar precisament quan l'euríbor cotitzava al 5'39%, tipus màxim del període i començament d'una baixada dels interessos que s'acceleraria a final d'aquell any i que va culminar en la situació actual, que ronda el 0,50%.

La conseqüència és que els dos empresaris van començar a rebre grans liquidacions que, en el moment en què van decidir demandar la caixa, s'acostaven als 4.000 euros trimestrals, i no es van beneficiar de la baixada de tipus, ja que la hipoteca tenia una 'clàusula terra' i, a més, el suposat mecanisme de protecció contra la pujada de tipus únicament els protegia fins al 5'60%.

Els afectats van demandar l'entitat i, en un primer moment, el maig del 2011, van obtenir una sentència del jutjat de primera instància número 1 de Vila-real que anul·lava el 'swap' i condemnava l'entitat financera a tornar les quantitats abonades, que ascendien a 31.000 euros.

Després, la sentència va ser confirmada per la secció tercera de l'Audiència Provincial de Castelló el 9 de març del 2012, secció que, amb aquesta resolució, anul·lava per primera vegada un 'swap'. Fins aleshores, la Secció havia donat la raó a les entitats de crèdit en tres ocasions. Per contra, la secció primera de l'Audiència, en una sentència del desembre del 2011, ja havia anul·lat el mateix producte de Caixa Penedès en un assumpte defensat pel mateix despatx professional.

Aquesta decisió del Tribunal Suprem, que confirma la resolució de l'Audiència, destaca que Caixa Penedès no va facilitar en el seu moment informació suficient sobre les característiques del producte ni sobre els seus riscos.

Segons el despatx d'advocats, la caixa no ha fet el preceptiu 'test d'idoneïtat', que exigeix la Llei de Mercat de Valors en aplicació de la Directiva Mifid de la Unió Europea, per tal de comprovar l'adequació del producte al perfil del client o si el producte correspon al que aquest pretenia o buscava en el moment de la contractació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés