Publicat 9/6/2019 15:34:37 +02:00CET

Trump nega que les condicions de l'acord amb Mèxic estiguessin tancades des de fa mesos

Migrant Farm Workers in Northern Califòrnia
Andrea Renault

NOVA YORK, 9 juny (EUROPA PRESS) -

El president nord-americà, Donald Trump, s'ha declarat confiat aquest diumenge en què no serà necessari tornar a amenaçar Mèxic amb pujar els aranzels, gràcies al compromís demostrat per les autoritats mexicanes per reduir la immigració il·legal a la frontera sud dels Estats Units. Ha negat la informació del 'New York Times' que apuntava al fet que les condicions de l'acord aconseguit el divendres entre tots dos països estiguessin pactades ja des de fa mesos .

"Durant molts anys, Mèxic ha refusat cooperar a la frontera i ara tinc plena confiança, especialment després de parlar amb el seu president (Andrés Manuel López Obrador) ahir, que seran molt cooperatius i volen fer bé les coses", ha explicat Trump en un missatge a Twitter.

"Si per alguna raó desconeguda no la hi ha, sempre podem reprendre la nostra postura anterior, molt rendible, en relació a aquests aranzels, però no crec que sigui necessari", ha apuntat.

Trump ha aprofitat per matisar que la premsa ha traslladat informacions errònies sobre els termes de l'acord. "És important destacar que es van acordar algunes coses que no es van esmentar en el comunicat de premsa d'ahir, una en particular. Això s'anunciarà en el moment adequat", ha agregat.

El president va realitzar aquesta puntualització després que el diari nord-americà 'The New York Times' publiqués que l'acord consisteix principalment en mesures que Mèxic ja havia promès prendre en converses anteriors amb els Estats Units durant els últims mesos, segons responsables de tots dos països que estan familiaritzats amb les negociacions.

La declaració conjunta del divendres estipulava que Mèxic va acceptar el "desplegament de la Guàrdia Nacional a tot Mèxic, donant prioritat a la seva frontera sud", però el govern mexicà ja s'havia compromès a fer-ho al març durant converses secretes a Miami entre Kirstjen Nielsen, llavors secretària de seguretat nacional i Olga Sánchez, la ministra d'Interior de Mèxic.

La peça central de l'acord de Trumo, això és, l'expansió d'un programa per permetre que els sol·licitants d'asil romanguessin a Mèxic a l'espera que resolgués la seva situació legal, es va tancar al desembre. Nielsen, de fet, va anunciar aquests "Protocols de protecció al migrant" durant una audiència davant el Comitè Judicial de la Cambra de Representants cinc dies abans de Nadal.