Publicat 11/8/2020 18:30:21 +02:00CET

Trump diu haver canviat d'opinió sobre el president de la Xina: "Em queia bé, però ara no em sento així"

El president nord-americà, Donald Trump.
2020 GETTY IMAGES / POOL

   Critica la gestió de la pandèmia a la Xina des del brot de Covid-19 a Wuhan

   MADRID, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

   El president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit aquest dimarts haver canviat d'opinió sobre el seu homòleg xinès, Xi Jinping, i ha lamentat que la seva "gran" relació amb el líder del gegant asiàtic s'hagi deteriorat.

   "Tenia una gran relació amb el president Xi", ha manifestat Trump durant una entrevista amb l'emissora de radi Fox Sports. "Em queia bé, però ara ja no em sento així", ha expressat el mandatari, que atribueix el canvi a la pandèmia de coronavirus.

   En aquest sentit, Trump ha explicat que "fa molt que no parla amb ell" i ha insistit que no li ha agradat l'actitud de les autoritats xineses ni "el que ha succeït" des que es va detectar el primer brot a la ciutat de Wuhan a finals de 2019.

   "El món es va aturar, el que ha succeït és una desgràcia", ha manifestat abans de suggerir que les conseqüències de la pandèmia són pitjors que la disputa comercial entre Pequín i Washington.

RELACIONS TENSES

   Les relacions entre tots dos països s'ha caracteritzat per un augment de la tensió des que Trump va arribar a la Casa Blanca, en un inici a causa de les disputes comercials i sobre propietat intel·lectual i, posteriorment, per la pandèmia.

   L'Administració Trump ha acusat el Govern xinès en diverses ocasions de 'hackejar' informes sobre el desenvolupament de vacunes i ha defensat que el virus podria haver-se "escapat" d'un laboratori xinès. A més, ha demanat obrir una investigació independent sobre l'origen del coronavirus.

   Així mateix, Washington ha imposat sancions contra la Xina com a resposta a la Llei de Seguretat Nacional dE Hong Kong, que segons el Govern nord-americà minva l'autonomia de la regió.

   Els països també mantenen disputes per altres qüestions, com l'expansió de la Xina pel mar de Xina Meridional, el desenvolupament de la tecnologia 5G i la situació dels uigur a Xinjiang.