Publicat 11/09/2019 16:06

El Tribunal Suprem fixa un criteri per a les execucions pendents amb clusula de venciment anticipat

Grupo de vivienda pública de Benaguacil
GVA - Archivo

No tiraran endavant els desnonaments amb menys de dotze mesos d'impagament

MADRID, 11 set. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem ha aclarit els efectes de la nullitat de les clusules de venciment anticipat que va sentenciar el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) i ha fixat el criteri per a les execucions hipotecries pendents.

El passat mes de juliol el TJUE va avalar que els jutges nacionals abordessin la nullitat d'aquesta clusula i substituir-la per una nova disposició legal quan el contracte no pugui subsistir si se suprimeix la clusula abusiva i si l'anullació del contracte exposa el consumidor a conseqüncies especialment perjudicials.

Com la Sala Primera del Tribunal Suprem entén que la supressió de la clusula causaria la nullitat total del contracte, la qual cosa exposaria el consumidor a conseqüncies especialment perjudicials, caldria acollir-se a aquesta substitució d'una clusula per una altra que permet el TJUE.

Segons ha comunicat en la seva interlocutria, el Suprem considera lgic tenir en compte la nova llei reguladora dels contractes de crdit immobiliari com a norma més beneficiosa per al consumidor, per la qual cosa ha facilitat unes orientacions per als procediments en execució hipotecria en curs en els quals no s'hagi produt encara l'entrega de la possessió a l'adquiridor.

En concret, ha assenyalat que haurien de ser sobreseguts sense més trmit els processos en qu el préstec es va donar per venut abans de l'entrada en vigor de la Llei 1/2013 de mesures per reforar la protecció dels deutors hipotecaris, per aplicació d'una clusula contractual prestigiosa nulla, la qual cosa va tenir lloc el 5 de maig del 2013.

Respecte als processos en qu el préstec es va donar per venut posteriorment a l'entrada en vigor d'aquesta llei, seran també sobreseguts si l'incompliment del deutor no reuneix els requisits de gravetat que contempla l'article 24 de la nova llei de crdit immobiliari.

Aquest article estipula que, perqu una entitat pugui exercir el seu dret de venciment anticipat, les quotes impagades han de superar el 3% del capital concedit o 12 quotes mensuals si es produeix durant la primera meitat de vida d'un préstec, i el 7% del capital concedit o 15 quotes mensuals si passa durant la segona meitat.

Així, indica que podr continuar la tramitació dels processos en qu el préstec es doni per venut després de l'entrada en vigor de la Llei 1/2013 quan l'incompliment del deutor arribi a la gravetat anteriorment esmentada, és a dir, quan les quotes impagades superin el 3% del capital concedit o 12 quotes mensuals.

En qualsevol cas, el Tribunal Suprem ha afirmat que el sobresement dels processos no impedir una demanda executiva basada no en el venciment anticipat per previsió contractual sinó en l'aplicació de la nova llei de crdit immobiliari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés