Publicat 14/10/2019 11:18:55CET

El Tribunal Suprem atribueix a Junqueras un paper de "lideratge" en el procés

La façana del TS
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem atorga a l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, un paper de "lideratge" i destaca el "control" que va tenir en tot el "procés de creació legislatiu i reglamentari que va fer possible la celebració del referèndum declarat il·legal".

Junqueras, condemnat a 13 anys de presó per sedició en concurs medial amb un delicte de malversació, recorda que el mateix acusat "va admetre la realitat dels fets" durant la seva declaració en el judici el passat mes de febrer i "va reivindicar la legitimitat de la seva actuació i l'absència de qualsevol responsabilitat criminal".

"El seu destacat paper en el procés que finalment va conduir a la inobservança de les lleis i al menyspreu de les resolucions del Tribunal Constitucional i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pot també deduir-se, no ja del fet objectiu de la seva preeminència orgànica com a vicepresident, sinó del lideratge reconegut en els testimoniatges d'alguns dels processats i testimonis. Un lideratge fruit de la seva doble condició de vicepresident i president d'ERC", explica la sentència.

La sala considera acreditat el "domini" de Junqueras en el procés que "va desembocar en els actes multitudinaris del 20 de setembre del 2017 i el dia 1 d'octubre del 2017", alhora que recorda que "va promoure i va participar activament" en l'aprovació de les anomenades lleis de desconnexió --de transitorietat jurídica i de referèndum--.

VA DESATENDRE TOTS ELS REQUERIMENTS

El tribunal recorda que l'exvicepresident va ser notificat personalment de totes les resolucions del Constitucional que prohibien el referèndum i anul·laven aquestes lleis, però la seva "desatenció a tots els requeriments treu qualsevol dubte sobre el seu control del procés de creació legislatiu i reglamentari que va fer possible la celebració del referèndum declarat il·legal".

Els magistrats també veuen provat que Junqueras, el llavors president Carles Puigdemont i l'exconseller Joaquim Forn van ser advertits, en una reunió el 28 de setembre, per la cúpula dels Mossos d'Esquadra de l'"important risc per a la seguretat que podria derivar-se de la constatada presència de col·lectius radicals i de la mobilització d'una xifra de persones propera als dos milions".

"Malgrat això, la decisió dels membres del Govern presents en aquella reunió va ser seguir endavant amb el referèndum. En acabar la reunió, el processat Puigdemont, va manifestar a tots els presents que si el dia 1 d'octubre hi havia violència, declararia la independència, explica el tribunal.

"La voluntat sedicient de l'acusat Junqueras i la representació d'aquests greus incidents s'infereix amb facilitat, no ja dels termes en què es va desenvolupar aquella reunió, sinó del fet objectiu que el dia anterior el TSJC havia dictat una interlocutòria en la qual es va acordar prohibir el referèndum", apunta la resolució.