El Tribunal Superior confirma la condemna de 9 anys de presó a La Manada per abús sexual


EUROPA PRESS - Archivo
Actualitzat 5/12/2018 9:34:28 CET

Dos dels cinc magistrats formulen un vot particular en el qual advoquen per condemnar els processats per agressió sexual

PAMPLONA, 5 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) ha confirmat la condemna de 9 anys de presó, per un delicte continuat d'abús sexual amb prevalença, imposada l'abril passat per la Secció Segona de l'Audiència de Navarra als cinc membres de La Manada, pels fets que van tenir lloc durant els Sanfermines del 2016. La sentència pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem.

El ple de la Sala Civil i Penal del TSJN, integrat pels magistrats Joaquín Cristóbal Galve Sauras (president), Francisco Javier Fernández Urzainqui, Alfonso Otero Pedrouzo, Miguel Ángel Abárzuza Gil i José Antonio Álvarez Caperochipi (ponent), estima un dels motius dels recursos, en concret respecte de l'absolució dels inculpats del delicte contra la intimitat, per la gravació parcial dels fets.

Així, el TSJN ordena a la Secció Segona de l'Audiència, que no va entrar a valorar aquest delicte, que una vegada sigui ferma la resolució dicti una sentència sobre el delicte contra la intimitat imputat.

Segons ha informat el TSJN, la sentència de la Sala Civil i Penal compta amb un vot particular formulat per dos dels cinc magistrats, Joaquín Galve i Miguel Ángel Abárzuza, que estimen que caldria condemnar els cinc processats per un delicte continuat d'agressió sexual, en apreciar l'existència d'intimidació, en les penes de 14 anys, 3 mesos i un dia.

A un dels cinc acusats, Antonio Manuel Guerrero, el consideren, a més, responsable d'un delicte de robatori amb intimidació, pel qual haurien d'imposar-li 2 anys més de presó en lloc dels 900 euros de multa fixats per l'Audiència, per un delicte lleu de furt, per prendre el mòbil a la denunciant.

Segons ha continuat assenyalant el TSJN, la Sala, per unanimitat, desestima la resta dels recursos plantejats pels acusats i, en essència, ratifica la decisió de l'Audiència Provincial de donar versemblança a la declaració de la denunciant, principal prova de càrrec.

RELACIONS SEXUALS SENSE EL CONSENTIMENT DE LA VÍCTIMA

En suma, el Tribunal Superior de Justícia manté que les relacions sexuals jutjades van ser dutes a terme pels processats sense el lliure consentiment de la víctima, segons explica el TSJN.

Pel que fa a la qualificació jurídica dels fets jutjats, la Sala, per majoria, desestima els recursos de les acusacions. Així, confirma la qualificació d'aquestes accions com un abús sexual continuat, atès que, d'un costat, el relat dels fets provats de la sentència recorreguda exclou expressament la violència, assenyala el Tribunal.

Així mateix, segons el parer de la majoria del Tribunal, és dubtosa la concurrència de la intimidació, necessària per qualificar aquelles accions com una agressió sexual o violació, perquè els fets provats de la sentència de l'Audiència, als quals la Sala ha d'atenir-se en aquests recursos, no recullen la imprescindible acció intimidatòria o amenaça dels processats, expressa o tàcita. "El rellevant és el contingut de l'acció intimidatòria duta a terme pel subjecte actiu, més que la reacció de la víctima enfront d'aquesta acció", expressa la Sala.

Contador
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.