Publicat 8/5/2019 12:15:45 +02:00CET

El tribunal rebutja tornar a Santi Vila la fiança de 50.000 euros que va dipositar per evitar la presó

Interrogatorio a Santi Vila en el juicio por el 'procés'
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO - Archivo

L'exconseller al·lega que les despeses per assistir al judici l'han col·locat en una situació d'"extrema necessitat"

MADRID, 8 maig (EUROPA PRESS) -

La sala que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem ha rebutjat tornar a l'exconseller d'Empresa de la Generalitat Santi Vila, a qui demanen set anys de presó per desobediència i malversació de fons públics, els 50.000 euros de fiança que va dipositar el novembre del 2017 per evitar la presó provisional en aquest procediment.

L'exconseller al·legava que les despeses per assistir a les sessions del judici, que va començar el passat 12 de febrer, l'han col·locat en una situació d'extrema necessitat econòmica.

En una interlocutòria que s'ha conegut aquest dimecres, que coincideix amb el criteri que ha expressat la Fiscalia, la sala assenyala que no cal tornar-li la fiança que va pagar per sortir de la presó que va dictar contra ell la llavors jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

RISC DE FUGIDA

Raona que no s'ha modificat la situació de risc de substracció a l'acció de la Justícia pel simple fet que el sol·licitant es limiti a complir el que forma part d'una càrrega processal: comparèixer personalment en les sessions del seu propi judici oral.

La sala destaca que l'al·legació d'una determinada situació econòmica no justifica el retorn de la fiança, perquè el factor per determinar-ne la quantitat és que no es pugui posar fora de l'abast de l'autoritat judicial (article 531 de la Llei d'Enjudiciament Criminal) i no pas els efectes que puguin causar en el seu patrimoni.

És a dir, l'element determinant per al tribunal és el risc de substracció a l'acció de la Justícia, que precisament la fiança pretén conjurar mitjançant l'execució pecuniària que suposaria.

ALLOTJAMENT, MANUTENCIÓ I ADVOCAT

En el seu escrit, Santi Vila al·ludeix les "quantioses despeses" que ha de sufragar, com el desplaçament, allotjament, manutenció i costos legals de la seva defensa, a les qual s'hi uneix "la rellevant disminució dels únics ingressos econòmics que té "a conseqüència de la dràstica disminució de la seva activitat laboral".

l'exconseller afegia que, estant diàriament a disposició de la sala que l'està jutjant al Tribunal Suprem "ja no subsisteixen els motius que en el seu moment van motivar la prestació" de la fiança.

El tribunal respon que a causa de la persistència del risc de fugida no cal tornar-li la fiança de 50.000 euros que va dipositar, "quantitat per cert que se situa en un tram inferior a la qual han prestat altres acusats en la seva mateixa situació personal".