Publicat 07/02/2019 15:20

El tribunal del procés rebutja ajornar el judici i manté a la presó els acusats que van denunciar el trasllat

Manuel Marchena en una vista al Suprem (arxiu)
Pool - Archivo

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

La Sala Penal del Tribunal Suprem que jutjar el procés independentista a Catalunya ha rebutjat aquest dijous la petició d'una de les defenses d'ajornar l'inici del judici, que segueix fixada per al proper 12 de febrer, amb l'objectiu d'accedir a la prova anticipada.

Així mateix, els magistrats mantenen a la presó l'expresident de l'ANC Jordi Snchez i els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, malgrat que van denunciar una vulneració dels seus drets durant el seu trasllat a la presó madrilenya de Soto del Real. En aquest sentit, afirma que ja ha tornat a reiterar al Ministeri de l'Interior, que dirigeix Fernando Grande-Marlaska, la necessitat de tenir un "escrupolós respecte a la dignitat dels processats".

El tribunal del procés ha dictat aquest dijous una interlocutria en la qual ha desestimat la petició d'alguns advocats de posposar el comenament de la vista oral per poder tenir coneixement de part de la prova documental que ha aportat la causa per altres defenses. Concretament, aquesta sollicitud la van fer els advocats de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, de l'exconseller Raül Romeva i del president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, a més dels processats abans esmentats.

Per al Suprem és "obligat" no acceptar aquesta pretensió perqu, segons recorda, la prova documental, a diferncia del que expressen els escrits de les defenses, es practica en el judici, "no s'anticipa en el plenari". En aquest sentit, explica que "parlar de prova documental anticipada per referir-se als documents que han estat reclamats, suposa distanciar-se del genuí significat processal de la prova anticipada", que --indica-- est contemplat per a "supsits d'irrepetibilitat d'una determinada declaració testifical".

"HUMILIACIÓ" DURANT EL TRASLLAT

En aquesta mateixa resolució, dictada cinc dies abans que arrenqui la vista oral contra els 12 líders independentistes, contesta a una altra de les allegacions que va plantejar l'advocat de Snchez, Rull i Turull sobre la "humiliació" que suposadament van patir durant el trasllat que va tenir lloc el passat 1 de febrer des de la presó de Lledoners (Barcelona) fins al centre penitenciari de Soto del Real per posar-los a disposició del Tribunal Suprem.

Després de lamentar la conducta d'un gurdia civil susps per difondre en les xarxes socials un vídeo en qu se sentien els "riures de befa" dels agents durant el trajecte, el lletrat Jordi Pina va sollicitar a la sala que deixés en llibertat provisional els seus clients, si no pot garantir-ne la dignitat, tenint en compte que a partir de la setmana vinent hauran de tornar a ser traslladats en un furgó policial gairebé diriament i durant diversos mesos per assistir a les sessions del judici.

Davant d'aquest fet, el Suprem recorda que ja "va posar en coneixement de les autoritats responsables del trasllat la necessitat que es verifiqués amb un escrupolós respecte la dignitat dels processats". A més, recorda que els fets ja "estan sent depurats" per la Gurdia Civil i que qualsevol allegació haur de ser resolta en "aquest mbit d'actuació".

Amb tot aix, la sala presidida pel magistrat Manuel Marchena no considera necessari canviar la mesura cautelar de presó preventiva perqu considera que aquests fets no modifiquen les circumstncies per les quals el jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, va acordar l'ingrés a presó. "Els pressupsits als quals s'ha associat la vigncia d'aquesta mesura segueixen intactes i no poden ser neutralitzats per l'episodi que va tenir lloc durant el trasllat", subratlla la interlocutria.

REIVINDICACIÓ DE LA PRESUMPCIÓ D'INNOCNCIA

Finalment, els magistrats fan referncia a la petició que també va fer l'advocat Jordi Pina sobre un requeriment a la secretria d'Estat responsable de la campanya de comunicació España Global, dependent del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, Irene Lozano, perqu s'abstingui de fer declaracions que puguin "menystenir el dret a la presumpció d'innocncia" dels acusats, perqu encara no han estat jutjats.

Lozano va manifestar en una entrevista a la BBC el passat 21 de desembre que el judici del procés és un repte "per al sistema judicial espanyol" perqu "el fet que hi hagi líders polítics que hagin coms delictes penals que estiguin sent jutjats no és una cosa que passi habitualment". No obstant aix, el Suprem diu sobre aquest assumpte que la reivindicació de la vigncia d'aquest dret pot ser una allegació durant la vista oral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés