Publicat 9/10/2019 16:39:11 +02:00CET

El tribunal del procés demana a la resta de les defenses que es pronunciïn sobre la pròrroga de presó dels 'Jordis'

Imatge d'arxiu dels 'Jordis'
ARCHIVO

Si no hi ha sentència i se celebra una vista breu, serà per videoconferència des de la presó de Lledoners (Barcelona)

MADRID, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

La sala que ha jutjat el cas del procés al Tribunal Suprem ha traslladat aquest dimecres a les defenses de tots els encausats la petició de la Fiscalia perquè se celebri un vista que permeti prorrogar la mesura de presó preventiva de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diputat suspès de JxC Jordi Sánchez i del responsable d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Tots dos estan en presó preventiva des del 16 d'octubre del 2017 per la causa del procés i la seva situació s'hauria de revisar si la sentència que es farà pública aquests propers dies supera la data.

La petició es produeix l'endemà que les defenses dels 'Jordis' hagin presentat uns escrits contraris a celebrar la vista en què es torna a sol·licitar la posada en llibertat dels seus patrocinats.

POC PROBABLE QUE PASSI

Tots aquests tràmits tenen un objectiu simplement formal per si la sentència no es fa pública abans que acabi el termini, si bé és poc probable que això passi segons les previsions del mateix tribunal. Si no hi ha sentència i se celebra una vista, serà per videoconferència des de la presó de Lledoners (Barcelona), segons fonts jurídiques.

Les parts han de pronunciar-se sobre aquesta qüestió després que la Fiscalia sol·licités dimarts a la sala del cas que se celebrés una vista per decidir sobre la pròrroga, quan es compleixen els dos anys que fixa la llei de màxim per revisar la seva permanència a la presó sense que hi hagi sentència.

La defensa de Sànchez ja ha manifestat que, "Tot i que aquesta part entén que no procedeix acordar la pròrroga de presó provisional, interessa que es dicti una interlocutòria que acordi la llibertat provisional del nostre mandant sense haver de convocar la compareixença prevista en l'article 505 de la llei d'enjudiciament criminal", segons assenyala l'escrit, al qual ha tingut accés Europa Press.

Per la seva banda, Cuixart sol·licita deixar sense efecte la mesura de presó provisional, tal com han demanat a diversos organismes i associacions internacionals especialitzats en la defensa dels drets humans. "La defensa també recorda que, per prendre aquesta decisió, cal la convocatòria de compareixença". Així ho estableix l'article 505.1 de la llei d'enjudiciament criminal (LeCrim).

Pel que fa a Vox, s'ha pronunciat en el mateix sentit que el ministeri públic sobre que se celebri la vista breu per decidir si es prorroga la presó provisional de Sànchez i Cuixart si la sentència pel procés independentista no s'ha donat a conèixer abans del 16 d'octubre, dia en el qual compleixen dos anys de presó.

En cas que aquesta compareixença se celebri, tot i que creuen que no caldrà perquè els magistrats volen tenir-la a punt abans de la data assenyalada, els advocats de l'acusació popular, de la mateixa manera que la Fiscalia, asseguren que demanaran que la mesura cautelar que es va imposar fa dos anys continuï vigent.