Actualitzat 1/2/2019 15:10:06 CET

El tribunal del procés deixa fora els observadors i accepta com a testimonis Rajoy, Santamaría, Montoro, Mas i Urkullu

Mariano Rajoy, aplaudido por los diputados del PP
CONGRESO - Archivo

"Tot ciutadà que vulgui convertir-se en observador podrà fer-ho", diu la Sala, perquè s'emetrà en directe per la televisió

MADRID, 1 (EUROPA PESS)

El tribunal que jutjarà el procés independentista de Catalunya al Tribunal Suprem ha acordat deixar fora de la sala de la vista els observadors internacionals que havien estat sol·licitats per una gran part de les defenses dels exmandataris encausats.

Així s'assenyala en la interlocutòria d'admissió de prova, de 145 pàgines, que ha estat notificada aquest divendres per la sala de set magistrats que jutjaran aquest assumpte a partir del proper 12 de febrer.

Sobre els observadors, el tribunal rebutja aquesta possibilitat perquè el judici serà emès en directe per la televisió i mitjançant 'streaming' al web del Poder Judicial i afegeix que "la conseqüència immediata és que tot ciutadà que vulgui convertir-se en observador nacional o internacional, del desenvolupament del judici podrà fer-ho", afirma la resolució.

Tampoc no s'ha declarat pertinent la prova pericial de Dret internacional proposada per Oriol Junqueras i Raül Romeva, relacionada amb el fet que un relator internacional i un expert independent expliquessin al Tribunal Suprem l'abast actual i el significat del dret d'autodeterminació.

Els magistrats justifiquen el rebuig d'aquesta pericial en raonar que "la Sala no accepta una prova encaminada a explicar als seus integrants l'abast i significat d'un dret el contingut material del qual s'obté a partir de les declaracions internacionals subscrites per Espanya i de la dogmàtica que ha ocupat el seu estudi"

Afegeix que fer dependre de l'opinió de dos juristes --la neutralitat dels quals i preparació no es qüestiona-- la conclusió sobre la legalitat internacional del dret a decidir, "suposa trencar de manera irreparable el significat de la funció jurisdiccional".

NI CHOMSKY NI PAUL PRESTON

De la mateixa manera el tribunal no ha acceptat la testifical de relators de Nacions Unides, experts en drets humans, premis Nobel o intel·lectuals com Noam Chomsky i Paul Preston. Els magistrats argumenten que les valoracions personals dels relators, premis Nobel, lingüistes, o historiadors --alguns d'ells d'un inqüestionable pes intel·lectual i autors d'una obra que mereix l'admiració i el reconeixement col·lectiu-- són prescindibles quan són cridats a judici per opinar sobre els fets objecte d'acusació.

Segons el Suprem en el procés penal el testimoni és examinat sobre els fets dels quals té coneixement directe o referencial; el pèrit dictamina sobre una matèria en la qual cal aportar nocions científiques, tècniques o artístiques. "No existeix en el nostre sistema una figura processal per identificar el declarant convidat a judici per oferir les seves valoracions personals sobre els fets".

Una altra de les propostes probatòries sol·licitades per les defenses era la presència d'observadors nacionals i internacionals per garantir el respecte als drets humans dels processats.

EMÈS EN DIRECTE PER LA TELEVISIÓ

El tribunal coincideix plenament amb la defensa a l'hora de subratllar la importància d'observadors que converteixin la seva presència en un element sa de fiscalització de l'exercici democràtic de la funció jurisdiccional. Precisament per això ha autoritzat --i supera així restriccions històriques encara vigents en la majoria dels països del nostre entorn-- que les sessions del judici siguin emeses en directe per la televisió i mitjançant 'streaming' al web del Poder Judicial.

"La conseqüència immediata és que tot ciutadà que vulgui convertir-se en observador, nacional o internacional, del desenvolupament del judici podrà fer-ho", raona, per afegir que a més no es limita a cinc, la xifra que suggereix la defensa.

"No existirà, per tant, cap límit numèric per al seguiment permanent i sense interrupció de les sessions del judici mitjançant el senyal de televisió en directe o en 'streaming'", afegeix.

La Sala opta així per una fiscalització incondicionada de totes i cadascuna de les sessions del plenari. S'eludeixen els problemes que es derivarien de la falta d'acreditació, per aquells als qui les parts atribueixen la condició d'observadors imparcials, d'un estatut de neutralitat i independència econòmica respecte dels seus proponents.

DOS FAMILIARS PER ACUSAT A LA SALA I DOS INTÈRPRETS

L'acte que avui ha estat notificat fixa en dues el nombre de places que cadascun dels processats podrà reservar per a familiars i gent propera.

Explica que el mer càlcul combinat de les dimensions de la Sala de Plens del Tribunal Suprem, el nombre de processats i les acreditacions que se sol·liciten, imposa la conveniència d'aquesta restricció que, a més, es justifica per la necessitat que la presència de tercers a la Sala --en això consisteix precisament el contingut real de la garantia constitucional de publicitat-- no estigui exclusivament vinculada al nucli familiar dels processats.

Pel que fa a la petició d'algun dels acusats de declarar en català, els magistrats es limiten a dir que "es declara pertinent la presència de dos traductors de l'idioma català" i que "es donen per fetes" les seves preferències al fet que la traducció es faci de manera simultània.

S'accepta també una amplíssima prova documental així com l'emissió de nombrós material multimèdia proposat per les acusacions i les defenses.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.