Actualitzat 17/5/2019 11:42:52 +00:00 CET

El tribunal permet als presos electes anar el 20 de maig a les Corts per tramitar les actes parlamentàries

28A.- La Junta Electoral prohíbe a TV3 y Catalunya Ràdio decir 'presos políticos' y 'exilio'
Pool - Archivo

Dimarts no podran fer rodes de premsa ni reunions de treball i hauran de tornar a la presó després de la constitució de les cambres

MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

La Sala del Tribunal Suprem que jutja el procés independentista ha autoritzat aquest divendres als presos electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva que acudeixin dilluns vinent, 20 de maig, a les Corts Generals perquè puguin emplenar els tràmits que cal per obtenir les seves actes de parlamentaris.

El tribunal que presideix el magistrat Manuel Marchena ha dictat una providència que concedeix aquest permís als cinc acusats que van ser elegits en les eleccions generals del 28 abril perquè puguin anar "personalment" al Congrés, en el cas de Junqueras, Sànchez, Rull i Turull, i al Senat, en relació a Romeva, i presentin la credencial i la declaració d'activitats i béns com a electes.

La sala atén part de la petició que van formular els advocats Andreu Van den Eynde --que defensa Junqueras i Romeva-- i Jordi Pina --que exerceix la representació lletrada dels altres tres acusats-- després de conèixer la interlocutòria en la qual es va autoritzar la sortida del centre penitenciari el dia 21 de maig per assistir a la constitució de les Corts.

TORNAR A LA PRESÓ "COM MÉS AVIAT MILLOR"

El tribunal assenyala en la seva providència, que els cinc presos electes podran sortir de la presó de Soto del Real dilluns vinent "a partir de les 10 hores" i estableix condicions semblants a les que hi ha fixades per al dia de la constitució de les Corts: "Hauran de ser custodiats i la presidència de totes dues cambres ha d'adoptar les decisions que calguin perquè aquests tràmits es practiquin sense dilació i perquè siguin reintegrats al centre penitenciari com més aviat millor".

Pel que fa a l'endemà, els advocats també van sol·licitar que els seus defensats poguessin estar-se a les cambres des de les 9.00 a les 17.00 hores "per assistir al ple de constitució, fer reunions de treball i atendre compromisos de comunicació pública i premsa" i així garantir "el normal desenvolupament de les seves funcions com a parlamentaris".

La sala torna a reiterar el que ha acordat en la interlocutòria que s'ha dictat aquest dimarts, per la qual cosa una cop conclogui la sessió constitutiva, l'exvicepresident de la Generalitat, l'exlíder de l'ANC i els exconsellers catalans hauran de ser "reintegrats, sense dilació, al centre penitenciari" i no podran participar en cap altre tipus d'acte.

SE SUSPÈN EL JUDICI FINS DIMECRES

Així mateix, atès que el dia 20 de maig hi havia sessió del judici que se celebra al Tribunal Suprem, la sala ha acordat suspendre-la i ajornar la citació dels últims nou testimonis al dimecres 22 de maig, quan a més està previst que comenci la prova pericial.

D'altra banda, l'advocat de Junqueras i Romeva insisteix en el seu recurs en la necessitat que el Suprem sol·licités a les Corts el suplicatori per continuar la vista oral, després que el mateix tribunal el rebutgés. La sala no ha contestat, sinó que ha traslladat a les parts el contingut d'aquest escrit perquè s'hi pronunciïn.

el més llegit

 1. 1

  El Delta de l'Ebre (Tarragona) registra un màxim històric de cries de flamenc

 2. 2

  En estat greu una dona atropellada per un cotxe a Barcelona

 3. 3

  Trump prohibirà TikTok el 15 de setembre si no ven les seves operacions als EUA abans

 4. 4

  Mor un motorista de 19 anys en un accident a Sant Jaume dels Domenys (Tarragona)

 5. 5

  El Govern estudiarà personar-se pel cas 3% "si hi ha hagut algun perjudici per a la Generalitat"