Publicat 23/5/2019 18:52:21 +02:00CET

El tribunal confirma la multa de 2.500 euros a Baños i Reguant per negar-se a contestar Vox en el judici

Procés.- Reguant y Baños recogen la sanción de 2.500 euros del TS por no responder a Vox en el juicio
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Afirma que els ha privat d'"elements" que poden ajudar a "formar la convicció" sobre la causa

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja el procés independentista ha confirmat la multa de 2.500 euros que va imposar als exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant per negar-se a contestar en el judici a l'acusació popular que exerceix Vox, que els havia proposat com a testimoni.

La Sala del Tribunal Suprem que està jutjant 12 líders independentistes ha desestimat els recursos dels cupaires contra la sanció imposada a cadascun d'ells per saltar-se l'obligatorietat que tenen els testimonis de contestar totes les preguntes formulades per qualsevol de les parts.

Els magistrats expliquen que les al·legacions dutes a terme per tots dos "frustrats testimonis" no aconsegueixen "desvirtuar" la decisió adoptada, perquè la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) no preveu "ni pot justificar la negativa d'un testimoni a respondre les preguntes d'una part processal en virtut de raons de discrepància ideològica".

Els fets van ocórrer el passat 27 de febrer, en la vuitena sessió del judici, quan Baños va ser convocat per declarar i va comunicar al tribunal que no volia contestar Vox "per dignitat democràtica i antifeixista". El president del tribunal, Manuel Marchena, va aclarir que "aquest dret" a no respondre només el tenen els acusats i que ningú anava a interpretar les seves afirmacions com una "adhesió en un partit polític contrari al seu ideari".

El magistrat a més li va advertir de les conseqüències penals que comportaria la seva conducta i li va oferir la fórmula alternativa que ell traslladés les preguntes de l'advocat de Vox Javier Ortega Smith, de tal manera que el testimoni contestaria directament al magistrat. Encara així, Baños va rebutjar aquesta possibilitat i va mantenir la seva decisió.

El mateix va passar després amb Reguant, que va comunicar que, a més de demanar declarar en català --sol·licitud que va ser denegada--, s'oposava a contestar l'acusació popular per ser un partit "d'extrema dreta, masclista i xenòfob".

EL "RELLEVANT" NO SÓN LES PREGUNTES, SINÓ LES RESPOSTES

El tribunal explica que el més "rellevant" per al procés no són tant les preguntes de la part, que ja han passat el "filtre de la pertinència, necessitat i utilitat", com les contestacions del testimoni que són les que puguin "aportar elements que ajudin el tribunal a formar la seva convicció".

D'altra banda, el tribunal ha acordat deduir testimoniatge i remetre'l al Jutjat de Guàrdia de Madrid per "depurar eventuals responsabilitats penals". Serà aquest jutge el que decideixi si obre una investigació.