Actualitzat 31/03/2017 08:32 CET

El Tribunal de Comptes veu manca de col·laboració d'alguns partits en la seva fiscalització

Demana actualitzar la norma que comptabilitza la despesa electoral dels partits

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 25 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera del Tribunal de Comptes María Dolores Genaro ha lamentat aquest divendres la "manca de col·laboració" d'alguns partits en el procés de fiscalització del seu finançament i de les despeses electorals, en negar-se a lliurar la documentació que els reclamen.

En intervenir en un seminari sobre fiscalització econòmica dels partits a la Facultat de Dret de la UAB, ha evitat esmentar les formacions polítiques "reticents" a aportar documentació relacionada amb els seus comptes, si bé ha afegit que la col·laboració és bona en general.

"És frustrant. Arribes a no creure en la teva feina perquè veus que no serveix per a res", ha comentat sobre aquest fet i el procés sancionador posterior, que preveu multes de 60 a 900 euros per als partits que no lliuren la documentació que els demana l'organisme.

"LIMITACIONS" DE L'ORGANISME

Però ha posat en dubte que el Tribunal de Comptes hagi de ser l'òrgan competent per fiscalitzar els números dels partits: "Hi ha uns 4.000 partits que estan obligats a rendir comptes, però no podem fiscalitzar-los tots perquè hauríem de dedicar tot el personal a aquesta tasca".

El 2013 el Tribunal de Comptes va fiscalitzar 28 partits i 41 fundacions i més formacions que hi estaven vinculades, però la institució té sis mesos per elaborar aquests informes perquè ha d'esperar que els partits lliurin els seus comptes en un altre termini de sis mesos, i ha ironitzat: "Cada fiscalització té les seves pròpies dificultats perquè no ens avorrim gaire".

El 25% d'ingressos de les formacions provenen de donacions privades i de les quotes dels militants, entre d'altres vies, i són molt difícils de fiscalitzar, segons Genaro.

Ha demanat canviar l'article 130 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) del 1985, que estableix quines despeses es comptabilitzen com a electorals, perquè "és un article obsolet", ja que les noves tecnologies han generat mecanismes que els partits fan servir durant les campanyes i que no es tenen en compte perquè la llei no els recull.

LLUÍS ARMET

El també conseller Lluís Armet ha reclamat igualment la col·laboració de tots els partits amb la institució, perquè "el deure de col·laboració no és un automatisme", i veu en els partits una mena de por a col·laborar amb la institució.

Ha elogiat la relació entre el Tribunal de Comptes i els tribunals autonòmics perquè en aquest cas sí que hi ha hagut actitud de col·laboració, i considera que la "pressió social" dels darrers anys ha millorat els instruments de fiscalització dels partits.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés