Publicat 12/10/2021 10:41CET

El Tribunal de Comptes resol dijous 2 recursos sobre presumpte ús irregular de fons de la Generalitat

Archivo - Arxivo - Façana del Tribunal de Comptes
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Comptes donarà un nou impuls aquesta setmana al procediment que se segueix contra excàrrecs del Govern de la Generalitat, per la seva suposada responsabilitat comptable pel presumpte ús irregular de fons per a les delegacions del Govern a l'exterior i el Diplocat, en resoldre aquest dijous sobre dos recursos.

Fonts de l'òrgan fiscalizador han dit a Europa Press que un d'ells es va interposar contra la investigació que se segueix contra els excàrrecs de la Generalitat, mentre que l'altre es va presentar contra la decisió de la delegada instructora de requerir informe a l'Advocacia de l'Estat perquè es pronunciés sobre els avals presentats per diversos càrrecs. La Sala de Justícia del Tribunal de Comptes haurà de resoldre tots dos recursos per votació.

En paral·lel a aquesta decisió, la delegada instructora Esperanza García Moreno ha de decidir, sense un termini tancat, sobre la idoneïtat dels avals presentats amb càrrec al fons de l'ICF per fer front a la fiança de 5,4 milions d'euros.

La decisió arribarà sense informe dels serveis jurídics de l'Estat sobre la intenció de les defenses de recolzar la fiança reclamada amb aquest aval de l'ICF, institució encarregada de gestionar el Fons Complementari de Riscos --creat per decret llei-- que compta amb 10 milions d'euros.

La intenció, segons van dir públicament alts càrrecs del Govern, és que l'Administració catalana actuï com contraaval de l'aval que presenti una entitat financera per cobrir les reclamacions judicials o administratives a càrrecs de l'Administració catalana, com és el cas de la caució que reclama el Tribunal de Comptes.

EL TORN DE MARISCAL DE GANTE

Després d'això, les fonts consultades assenyalen que es posarà fi a aquesta fase preprocesal i l'assumpte entrarà en la fase de primera instància on, per torn, qui resolgui el procediment serà el Departament Segon de la Secció d'Enjudiciament, la consellera del qual és Margarita Mariscal de Gante --que va ser ministra de Justícia del primer Govern de José María Aznar--.

Segons com procedeix normalment aquest òrgan, la fase de procediment en primera instància conclourà amb l'emissió d'una sentència, que serà recurrible davant una sala que estarà composta pel president de la Secció d'Enjudiciament, José Manuel Suárez Robledano, i pels consellers dels altres dos departaments que no hagin estat en la primera instància (el Primer i el Tercer): María Antonia Lozano Álvarez i Felipe García Ortiz.

Després de la resolució d'aquest possible recurs, l'assumpte pot elevar-se més enllà del Tribunal de Comptes, ja que pot haver recursos davant la Sala Tercera del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem.

Cal recordar que al setembre es va saber la resposta tant de Fiscalia com d'Advocacia de l'Estat als recursos dels exalts càrrecs del Govern. Tots dos interessaven desestimar els arguments de les defenses, i la Fiscalia va advertir que el fet que la Generalitat no es manifesti com a perjudicada per l'actuació dels 34 excàrrecs del Govern "no impedeix l'actuació" de l'òrgan fiscalizador per reclamar la fiança.

5,4 MILIONS ENTRE 34

Segons l'acta de liquidació, a què ha tingut accés Europa Press, es reclama a 34 excàrrecs --inclosos l'expresident Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras-- quantitats individuals per conceptes concrets que van aprovar quan estaven en els seus càrrecs, però tots hauran de respondre el total de forma solidària fins als 5,4 milions d'euros.

La suma més gran s'atribueix a l'exsecretari del Diplocat Albert Royo, a qui se'l responsabilitza de 3,6 milions; el segueixen l'exinterventora de la Generalitat Mireia Vidal per 3,1; l'exconseller de la Presidència Francesc Homs per 2,9; l'expresident Artur Mas per 2,8, i l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell per 2,7.

En el cas de Raül Romeva, la xifra arriba als 2,1 milions d'euros, i Junqueras figura amb una responsabilitat comptable d'1,9 milions, igual que Puigdemont.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés