Publicat 27/06/2021 13:59

El Tribunal de Comptes reclamar dimarts a Puigdemont, Junqueras i 40 excrrecs més els desviaments per al Diplocat

La liquidació provisional se sumar als 4,1 milions amb qu es va xifrar el referndum i ja es van consignar

MADRID, 27 juny (EUROPA PRESS) -

Un total de 42 ex-alts crrecs independentistes, entre els quals es troben els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, a més dels recentment indultats Oriol Junqueras, Jordi Turull i Raül Romeva, coneixeran dimarts vinent la quantitat a la qual ascendeix exactament la liquidació provisional que ha fixat el Tribunal de Comptes per la seva responsabilitat comptable en el presumpte desviament de fons per a les denominades 'ambaixades catalanes' i al Consell de la Diplomcia Pública de Catalunya, conegut com Diplocat.

Aquesta quantitat, que segons el diari 'El País' s'eleva inicialment a 5,4 milions d'euros, se suma als 4,1 milions d'euros que ja es va calcular que va costar el referndum de l'1 d'octubre del 2017 i que ja es van consignar.

En el trmit del proper dimarts s'ha citat als representants legals d'aquestes més de quaranta persones per comunicar-los la quantitat que, inicialment, la instructora de l'rgan fiscalitzador considera que van desviar a aquesta xarxa d'ambaixades, i se'ls comunicar la fiana que s'imposar per respondre a una possible condemna.

Podran presentar allegacions per ajustar alguns dels conceptes reclamats, i en l'acte estaran presents tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat, a més dels representants legals de la Generalitat, de Diplocat, de les societats Advocats Catalans per la Constitució i de "Societat Civil Catalana, aquests dos últims personats com a acció pública.

ALGUNES ALLEGACIONS ACCEPTADES

La quantitat presumptament desviada a Diplocat s'ha fixat després d'una instrucció en la qual els representants legals dels crrecs investigats han pogut presentar allegacions. Aix ha perms ajustar a la baixa algunes quantitats reclamades i fins i tot treure a determinades persones de la liquidació, segons les fonts consultades.

CITATS

Concretament, s'ha citat els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont; els exconsellers de Presidncia Francesc Homs, Neus Munté i Jordi Turrull; els exconsellers d'Economia Andreu Mas-Collel i Oriol Junqueras; i l'exconseller d'Afers Exteriors i Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparncia (DAERIT), Raül Romeva.

També als qui van ser secretaris generals Amadeu Altafaj, Luis Bertrán, Albert Carreras de Odriozola, David Mascort Subirana, Joaquim Nin, Jordi Vilajoana, Aleix Villatoro i Pau Villoria; les interventores Generales de la Generalitat, María Vidal Ortí i Rosa Vidal Planella; i els interventors delegats, Jordi Serra Catalán, Javier Acín Biota, Virginia Astigarraga Pallarés i Francesc Cubel Creus.

També són a la llista de presumptes responsables comptables, el secretari general del Diplocat, Alberto Royo, i els delegats de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, el Regne Unit, Frana, Ginebra, Polnia, els Estats Units, Itlia, Dinamarca, Portugal, Crocia, ustria i a la Unió Europea.

Cap d'ells té l'obligació de comparixer personalment a la seu del Tribunal de Comptes, sinó que poden estar representats pels seus advocats, als qui se'ls informar del detall de la reclamació de les quantitats presumptament desviades.

INFORMI FISCALIZADOR

El Ple del Tribunal de Comptes va aprovar el 28 de mar del 2019 un "informe de fiscalització relatiu a la destinació donada als recursos assignats a l'execució de les polítiques d'acció exterior de la Comunitat Autnoma de Catalunya, corresponents als exercicis 2011-2017", a instncies de la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes.

Aquest informe revela que es van detectar despeses no justificades, subvencions 'a dit' i contractes fraccionats per eludir controls. El fiscalitzador va concloure que bona part d'aquests fons públics es van fer servir per promocionar a l'estranger l'independentisme, incomplint la legalitat i envaint competncies de l'Estat.

El Tribunal de Comptes ja va advertir que és impossible saber la finalitat i justificació de tots els pressupostos (416 milions en acció exterior entre el 2011 i el 2017), perqu les anomenades ambaixades gaudien d'autonomia financera i mancaven de control, i tot aix va derivar en actuacions al marge del seu marc competencial i fora del seu mbit geogrfic, incomplint per tant les seves funcions.

De fet, va assegurar no disposar de documentació justificativa de despeses de les ambaixades per un import de 302.794 euros, sobretot del Regne Unit, els Estats Units, ustria, Crocia i Polnia, i va detectar pagaments de 171.613 euros que resulten injustificats (despeses privades, pagaments a persones alienes a les delegacions, etc.)




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés