Publicat 27/06/2021 13:59CET

El Tribunal de Comptes reclamarà dimarts a Puigdemont, Junqueras i 40 excàrrecs més els desviaments per al Diplocat

La liquidació provisional se sumarà als 4,1 milions amb què es va xifrar el referèndum i ja es van consignar

MADRID, 27 juny (EUROPA PRESS) -

Un total de 42 ex-alts càrrecs independentistes, entre els quals es troben els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, a més dels recentment indultats Oriol Junqueras, Jordi Turull i Raül Romeva, coneixeran dimarts vinent la quantitat a la qual ascendeix exactament la liquidació provisional que ha fixat el Tribunal de Comptes per la seva responsabilitat comptable en el presumpte desviament de fons per a les denominades 'ambaixades catalanes' i al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com Diplocat.

Aquesta quantitat, que segons el diari 'El País' s'eleva inicialment a 5,4 milions d'euros, se suma als 4,1 milions d'euros que ja es va calcular que va costar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i que ja es van consignar.

En el tràmit del proper dimarts s'ha citat als representants legals d'aquestes més de quaranta persones per comunicar-los la quantitat que, inicialment, la instructora de l'òrgan fiscalitzador considera que van desviar a aquesta xarxa d'ambaixades, i se'ls comunicarà la fiança que s'imposarà per respondre a una possible condemna.

Podran presentar al·legacions per ajustar alguns dels conceptes reclamats, i en l'acte estaran presents tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat, a més dels representants legals de la Generalitat, de Diplocat, de les societats Advocats Catalans per la Constitució i de "Societat Civil Catalana, aquests dos últims personats com a acció pública.

ALGUNES AL·LEGACIONS ACCEPTADES

La quantitat presumptament desviada a Diplocat s'ha fixat després d'una instrucció en la qual els representants legals dels càrrecs investigats han pogut presentar al·legacions. Això ha permès ajustar a la baixa algunes quantitats reclamades i fins i tot treure a determinades persones de la liquidació, segons les fonts consultades.

CITATS

Concretament, s'ha citat els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont; els exconsellers de Presidència Francesc Homs, Neus Munté i Jordi Turrull; els exconsellers d'Economia Andreu Mas-Collel i Oriol Junqueras; i l'exconseller d'Afers Exteriors i Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència (DAERIT), Raül Romeva.

També als qui van ser secretaris generals Amadeu Altafaj, Luis Bertrán, Albert Carreras de Odriozola, David Mascort Subirana, Joaquim Nin, Jordi Vilajoana, Aleix Villatoro i Pau Villoria; les interventores Generales de la Generalitat, María Vidal Ortí i Rosa Vidal Planella; i els interventors delegats, Jordi Serra Catalán, Javier Acín Biota, Virginia Astigarraga Pallarés i Francesc Cubel Creus.

També són a la llista de presumptes responsables comptables, el secretari general del Diplocat, Alberto Royo, i els delegats de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, el Regne Unit, França, Ginebra, Polònia, els Estats Units, Itàlia, Dinamarca, Portugal, Croàcia, Àustria i a la Unió Europea.

Cap d'ells té l'obligació de comparèixer personalment a la seu del Tribunal de Comptes, sinó que poden estar representats pels seus advocats, als qui se'ls informarà del detall de la reclamació de les quantitats presumptament desviades.

INFORMI FISCALIZADOR

El Ple del Tribunal de Comptes va aprovar el 28 de març del 2019 un "informe de fiscalització relatiu a la destinació donada als recursos assignats a l'execució de les polítiques d'acció exterior de la Comunitat Autònoma de Catalunya, corresponents als exercicis 2011-2017", a instàncies de la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes.

Aquest informe revela que es van detectar despeses no justificades, subvencions 'a dit' i contractes fraccionats per eludir controls. El fiscalitzador va concloure que bona part d'aquests fons públics es van fer servir per promocionar a l'estranger l'independentisme, incomplint la legalitat i envaint competències de l'Estat.

El Tribunal de Comptes ja va advertir que és impossible saber la finalitat i justificació de tots els pressupostos (416 milions en acció exterior entre el 2011 i el 2017), perquè les anomenades ambaixades gaudien d'autonomia financera i mancaven de control, i tot això va derivar en actuacions al marge del seu marc competencial i fora del seu àmbit geogràfic, incomplint per tant les seves funcions.

De fet, va assegurar no disposar de documentació justificativa de despeses de les ambaixades per un import de 302.794 euros, sobretot del Regne Unit, els Estats Units, Àustria, Croàcia i Polònia, i va detectar pagaments de 171.613 euros que resulten injustificats (despeses privades, pagaments a persones alienes a les delegacions, etc.)

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés