Publicat 24/05/2019 19:47

El Tribunal de Comptes rebutja imputar Puigdemont les despeses del dispositiu policial de l'1-O

AMP.- 26M.- Puigdemont diu que l'actitud de el 1-O és el "antídot davant les amenaces" que té Europa
EUROPA PRESS

Mariscal de Gante sollicita que arrenqui la investigació formal pel presumpte desviament milionari per al referndum

MADRID, 24 maig (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Comptes continuar avanant amb el procediment obert contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i alguns dels seus consellers pel presumpte desviament milionari de recursos econmics per al referndum illegal de l'1-O.

Així mateix, ha rebutjat responsabilitzar-los de les despeses del dispositiu policial per a aquesta jornada, conegut com la 'operació copérnico'.

En un acte, la consellera de comptes Margarita Mariscal de Gante ha donat per finalitzada la fase preliminar del procediment comptable que es va iniciar el desembre de l'any passat per les denúncies de la Fiscalia i de Societat Civil Catalana (SCC) i Advocats Catalans per la Constitució.

Totes dues van adreades contra l'expresident catal --a Blgica-- la interventora de la Generalitat Rosa Vidal i altres 17 persones, entre els quals es troben exmembres del Govern quan hi eren presents en la Declaració Unilateral d'Independncia (DUI), com Oriol Junqueras i també els que van dimitir el juliol del 2017.

Després de concloure que existeixen indicis de responsabilitat comptable, ha acordat demanar a la Secció d'Enjudiciament que traslladi l'assumpte a la Comissió de Govern del Tribunal perqu designi un delegat instructor que inici la investigació.

Així mateix, la instructora de les diligncies preliminars ha precisat que s'han d'investigar les despeses que puguin estar relacionades amb el referndum, per en cap cas aquelles derivades del desplaament dels agents de la Policia Nacional i de la Gurdia Civil, tal com van sollicitar les associacions.

"Dels propis termes en qu es formula la denúncia es desprn que en cap cas la seva realització podria donar lloc una responsabilitat comptable", assenyala la resolució.

En aquest sentit, recull l'argument exposat per l'Advocacia de l'Estat en les seves allegacions i explica que "perqu pugui apreciar-se l'existncia de responsabilitat comptable és necessari que el menyscabament en els cabals públics s'hagin produt per les persones que han gestionat aquests fons".

ELS RESPONSABLES DE L'1-O NO VAN ORDENAR 'L'OPERACIÓ COPÉRNICO'

Continua dient Mariscal de Gante que en el supsit que s'estan analitzant no es dona aquesta circumstncia, perqu "els responsables del referndum illegal de l'1-O, els qui, evidentment, ni van ordenar la denominada 'operació Copérnico' ni el pagament de les despeses necessries per dur-la a terme".

Aix sí, afirma que aix no exclou que els organitzadors de la votació puguin resultar obligats a indemnitzar l'Estat per les despeses que aquest hagués hagut de realitzar "per prevenir, impedir o donar resposta les actuacions contrries a la llei vinculades al referndum". Aix seria una "responsabilitat diferent de la comptable", alguna cosa que no correspon declarar al Tribunal de Comptes, postilla.

Així, la qual cosa l'rgan fiscalitzador investigar seran les despeses vinculades a l'actuació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) per a la creació de pgines webs, aplicacions, plataformes i programes informtics que donarien suport digital a la votació; l'ús de 2.259 locals habilitats com a punts de votació o publicitat institucional, com la denominada campanya 'Civisme'.

També s'analitzar si es van destinar fons públics per al subministrament de paperetes, cens electoral, cartelleria i cartes certificades, que van ser confiscades en les naus de l'empresa Unipost, així com l'acció exterior desenvolupada per la Generalitat en favor del procés independentista.

EL FISCAL NO VA FIXAR UNA XIFRA CONCRETA

La denúncia de la Fiscalia no fixa una quantitat concreta de despeses a reclamar, encara que si cita altres factures més relacionades amb els locals de votació (900.906.70 euros), despeses publicitries que s'apropen al milió d'euros en diferents apartats, una despesa de 979.6661,96 en paperetes i 38.431,20 en cartelleria.

Pel que es refereix a l'acció exterior, el document destaca la "acció de la presidncia catalana" en l'exterior que va absorbir 2,3 milions d'euros, al que s'afegeixen diferents despeses en viatges d'observadors que superarien els 100.000 euros en diferents conceptes.

D'altra banda, Mariscal de Gante ha rebutjat les allegacions plantejades per la Generalitat, que va sollicitar l'arxiu d'aquest procediment, almenys fins que finalitzi el judici pel procés independentista al Tribunal Suprem i els que se celebraran posteriorment als tribunals catalans.

En aquest sentit, el Tribunal de Comptes contesta que "sigui quin fos l'abast sigui la vinculació d'aquest tribunal al que pogués declarar-se provat o no provat en les causes penals seguides pels mateixos fets", no existeixen "normes reguladores del procediment administratiu comú, ni menys encara normes que disposin que la suspensió dels procediments administratius basada en prejudicialitat penal hagi de ser necessriament immediat".

ALLEGACIONS DE LA GENERALITAT

Alhora, la Generalitat argumenta que "l'Estat pagava i paga als provedors" de l'administració catalana, per la qual cosa considera que era "materialment impossible destinar fons per preparar el referndum".

Recorden també que l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro va afirmar que l'1-O i els seus actes preparatoris no van ser finanats amb fons públics.

Així mateix, nega els encrrecs a Unipost i el CTTI i que es causés "dany en els fons públics per la dedicació temporal d'edificis públics a la celebració del referndum" perqu "no va haver-hi relació de causalitat entre l'actuació del Govern de la Generalitat i l'ús d'aquests edificis" per a la jornada de votació illegal.

Finalment, el recurs discrepa amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pel que fa al pagament de la campanya 'Civisme', doncs la Generalitat considera que s'emmarca dins de "publicitat institucional i no de comunicació pública de serveis", per la qual cosa entén que la corporació reclama les factures emeses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés