Publicat 14/10/2021 17:13CET

El Tribunal de Comptes rebutja els avals públics dels excàrrecs del Govern per afrontar la fiança

Archivo - Arxiu - Detall de la façana de la seu del Tribunal de Comptes
TRIBUNAL DE CUENTAS - Archivo

Assenyala que ha vençut "amb excés" el termini per avalar les responsabilitats, per la qual cosa "procedeix l'embargament dels béns"

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

La delegada instructora del Tribunal de Comptes Esperanza García Moreno ha rebutjat aquest dijous els 28 avals que van presentar els excàrrecs del Govern de la Generalitat per cobrir la fiança de 5,4 milions d'euros que se'ls va imposar per la seva responsabilitat comptable pel presumpte ús irregular de fons per a les 'ambaixades catalanes' i el Diplocat.

En un escrit de cinc pàgines, al qual ha tingut accés Europa Press, la instructora indica que no admet que sigui la Generalitat a través de l'Institut Català de Finances (ICF) qui presenti els avals. La decisió arriba sense un informe dels serveis jurídics de l'Estat sobre la idoneïtat d'aquest mecanisme d'aval, després que l'Advocacia de l'Estat va entendre al setembre que no procedia atès que són part personada.

En concret, la delegada instructora indica que "atenent la coherència del sistema d'indemnitat de l'agent públic", i la interpretació de les normes jurídiques conforme a l'article 3 del Codi Civil, "el fiançament mitjançant aval garantit amb fons públics de les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu no pot quedar legalment emparat".

"En relació amb el context, l'àmbit del qual no es pot deslligar del sistema de responsabilitat judicial, penal i comptable existent en el nostre ordenament jurídic i en el mateix objecte del Decret-llei de la Comunitat Autònoma de Catalunya 15/2021, de 6 de juliol, de creació del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya, cal concloure que el fiançament mitjançant aval garantit amb fons públics (...) no pot quedar legalment emparat", explicita.

I avisa que atès que ha vençut "amb excés" el termini per dipositar o avalar les presumptes responsabilitats comptables, "procedeix l'embargament dels béns i drets de les persones que, havent estat declarades presumptes responsables comptables, van aportar els referits avals" de l'ICF.

Entre aquestes persones es troben tant els expresidents catalans Carles Puigdemont i Artur Mas, com l'exvicepresident Oriol Junqueras o els exconsellers Raul Romeva o Andreu Mas-Colell.

D'altra banda, la delegada instructora adverteix que es pot presentar un recurs contra aquesta resolució davant la sala de justícia del Tribunal de Comptes, que s'ha d'interposar en el termini de cinc dies, comptats des de la notificació. Tot i que matisa que això no implica la suspensió de les actuacions.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés