Publicat 3/4/2019 16:54:03 +02:00CET

El tribunal ajorna la decisió sobre l'encarament entre Pérez de los Cobos i Ferran López

Puigdemont va avisar que si l'1-O hi havia violncia, declararia la independnci
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya ha acordat ajornar l'encarament entre el coronel de la Gurdia Civil Diego Pérez de los Cobos i el comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López que havia sollicitat la defensa de l'exconseller Joaquim Forn, fins haver avanat en la prova testifical.

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha explicat que és "prematur" prendre ara una decisió perqu aquesta diligncia, que és de carcter excepcional, només ha d'adoptar-se si es considera determinant per a l'encarament d'un fet essencial per al procediment.

Així, una vegada es prengui declaració a més testimonis, els magistrats decidiran si la contradicció evidenciada per l'advocat de Forn queda resolta o no.

Abans d'avanar aquesta decisió a l'inici de la sessió de la tarda aquest dimecres, que s'ha pres per unanimitat dels set magistrats del tribunal, Marchena ha advertit de "la mateixa naturalesa singular" de l'encarament i l'"excepcionalitat" que la llei atorga a aquest tipus de prova judicial, que obliga al fet que hagi de ser "moderadament usada".

CONTRADICCIÓ SOBRE ELS 'BINOMIS'

El lletrat de l'exconseller Forn, Javier Melero, havia sollicitat l'encarament entre Pérez de los Cobos i López per contrastar les diferents versions que han ofert com a testimonis del judici.

Tots dos van mantenir entre el 25 de setembre i l'1 d'octubre del 2017 una relació fluda i constant, ats que el primer havia estat designat coordinador del dispositiu policial del referndum independentista de l'1-O i el segon era el número dos dels Mossos d'Esquadra a qui el seu cap, el major Josep Lluís Trapero, havia encarregat mantenir la interlocució.

No obstant aix, a les declaracions que han prestat tots dos en seu judicial han ofert versions contradictries pel que fa a aquest dispositiu suposadament coordinat entre la Gurdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos.

Fa ja un mes, Pérez de los Cobos va comparixer al Suprem i va afirmar que l'operatiu dissenyat per la policia autonmica per a l'1-O, consistent en 'binomis' --parelles d'agents-- enviats a uns 2.300 collegis de Catalunya per tractar d'impedir el referndum, va resultar ser una "estafa".

Al seu parer, aquest dispositiu va demostrar ser "insuficient, inadequat i inefica", raó per la qual va justificar les intervencions ja conegudes dels policies nacionals i gurdies civils en locals de votació. A la pregunta concreta de si coneixia prviament el pla dels Mossos, va respondre que "no és cert".

López, en canvi, ha ofert una versió ben diferent dels fets. Segons ha afirmat aquest dimecres, la fórmula dels 'binomis' va ser avalada pel coronel Pérez de los Cobos des de la primera reunió de coordinació el 25 de setembre. Era aix o els Mossos només podrien centrar la seva actuació en "uns quants" centres de votació, per la qual cosa es va decidir fer un desplegament mínim en cada collegi.

A preguntes de Javier Melero, el comissari ha remarcat que en cap moment va percebre que hi hagués hagut una "falta de confiana" en aquest dispositiu que, segons ha insistit, havia estat acordat amb el coronel de l'Institut Armat.

I a la qüestió de si alguna vegada va rebre algun retret per part seva, ha esmentat que només ho van parlar una vegada després que Pérez de los Cobos declarés a l'Audincia Nacional sobre aquest assumpte per informar-lo que volia donar una altra versió dels fets.

RENUNCIA A LA DECLARACIÓ D'UN ALTRE CORONEL

Melero també havia demanat aquest matí al tribunal la declaració testifical del coronel de la Gurdia Civil Mariano Martínez, comandament amb qui Ferrán López va estar en comunicació tot el dia del 20 de setembre del 2017, durant el setge a la Conselleria d'Economia de la Generalitat.

No obstant aix, aquesta tarda l'advocat de Forn ha reconegut que la seva declaració podria resultar "redundant i innecessria" per a l'aclariment dels fets, per la qual cosa ha retirat la sollicitud.

el més llegit

 1. 1

  El Govern recarregarà targetes menjador 15 dies més i pagarà dos mesos a la concertada

 2. 2

  Coronavirus.- Badalona (Barcelona) demana a les gasolineres no vendre aliments entre les 21 i les 6 hores

 3. 3

  L'Ajuntament de Lleida suspèn la festa major de maig pel coronavirus

 4. 4

  Bargalló diu que s'hauran de treballar "aspectes emocionals" en tornar a classe

 5. 5

  La Diputació de Barcelona distribueix kits de detecció ràpida als ajuntaments