Defensa que el Govern hauria d'estar en la negociació on es decideix el crdit perqu les pimes no en quedin fora
BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -
El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, ha sostingut aquest dilluns que Catalunya pot presentar projectes per valor d'entre 30.000 i 50.000 milions d'euros per als fons europeus.
Ho ha dit aquest dilluns en l'acte d'obertura del cicle de dilegs virtual 'L'any de la pandmia: reflexions des de l'economia, la cincia i la cultura' del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna amb el secretari general de Pimec, Antoni Cañete.
Ha sostingut que la qüestió est en si es pot presentar, en el cas de tota Espanya, fins a 140.000 milions d'euros en projectes relatius específicament a all que marca la UE --digitalització, lluita contra el canvi climtic, mobilitat sostenibles i revolució energtica--: "La resposta és que Catalunya sí".
Ha defensat que aquests projectes han de ser imbatibles perqu Moncloa no pugui dir que no a, per exemple, el programa de cotxe elctric de Seat o el xip europeu de Barcelona Supercomputing Center.
MESA DE NEGOCIACIÓ
Tremosa ha defensat que el Govern hauria d'estar en la taula de negociació dels fons europeus on es decideixi el crdit a empreses perqu "si no les pimes en poden quedar fora".
"Ens hem quedat fora del procés d'identificació i canalització de projectes, de moment hem vist una foto del president Pedro Sánchez solament amb l'Ibex 35 parlant de fons europeus", ha lamentat.
Ha advertit que la captació dels fons NextGeneration EU "no va de quotes ni de percentatges", sinó de projectes competitius i transformadors, i ha recordat que la UE ja ha advertit que no finanar cap projecte fora dels requisits que ha fixat.
DESESCALADA
El conseller ha criticat que a Espanya, a diferncia de Frana, les ajudes directes de l'Estat permeten aguantar el tancament, com a Alemanya: "Si no hi ha ajudes estatals, hi haur una mortalitat empresarial mai vista".
"El Govern concentra el 95% de les queixes de Catalunya, per és Espanya qui recapta el 95% dels impostos dels catalans", ha assenyalat, i ha qualificat de desastre absolut del Servei de Públic d'Ocupació Estatal (Sepe) que des d'agost no estigui finanant ni expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE) ni aturats.
Per aix, veu necessari que l'Estat faci una revisió "a fons" de com es relaciona amb els contribuents perqu si no --ha afegit-- quedar fora per la seva mala gestió endmica, i no per culpa de la pandmia.