Publicat 11/1/2019 17:49:24CET

Treball vol elevar l'edat real de jubilació fins als 65,5 anys en un termini de 30 anys

Jubilats (arxiu)
Europa Press - Archivo

MADRID, 11 Gen. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social vol retardar l'edat efectiva de jubilació des dels 62,7 anys actuals als 65,5 anys en un termini de 30 anys, però sense tocar l'edat legal de jubilació. A partir del 2027, l'edat legal de retir serà de 67 anys si s'han cotitzat menys de 38 anys i 6 mesos o de 65 anys si se n'ha cotitzat més.

Diverses fonts del Ministeri de Treball han indicat que la seva intenció d'elevar l'edat real de jubilació coincideix amb les recomanacions que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha dut a terme en el seu informe per garantir la sostenibilitat de les pensions.

L'edat de jubilació efectiva el 2018 a Espanya es va situar als 62,7 anys davant d'una edat legal lleugerament superior als 65 anys. L'AIReF preveu que l'edat real de retir aconsegueixi el 2027 els 64,5 anys i veu possible arribar a un augment de l'edat efectiva mitjançant diferents vies que no impliquin necessàriament un augment generalitzat de l'edat legal, aspecte en el qual coincideix el Ministeri de Treball.

En els càlculs recollits al seu informe de pensions, l'AIReF simula un augment d'un any en l'edat efectiva, des dels 64,5 anys el 2027 fins als 65,5 anys el 2048. Aquesta mesura, explica, suposaria una contenció addicional de la despesa en pensions d'entre 0,4 i 1,2 punts percentuals el 2048.

El Ministeri de Treball comparteix la intenció de portar l'edat real de jubilació fins als 65,5 anys durant els propers 30 anys sense elevar l'edat legal de jubilació. No obstant això, les fonts d'aquest Departament insisteixen que aquest increment és una mesura a llarg termini que es debatrà en els propers mesos.

No obstant això, el Govern espanyol ha deixat clar que una qüestió així ha d'anar acompanyada d'una reflexió "profunda" sobre la taxa de reemplaçament, d'incentius a la continuïtat al mercat de treball i d'introduir marcs flexibles entre activitat i jubilació.

Des de Treball s'ha ressaltat que l'evolució del mercat de treball en la societat fa que la gent estengui a jubilar-se més tard, perquè els llocs de treball són cada vegada "menys penosos" i s'automatitzen més els processos. Així, cada vegada tenen més pes les activitats que es poden fer sense problemes a partir d'una edat avançada.

A FAVOR D'AMPLIAR EL PERÍODE DE CÀLCUL DE LES PENSIONS

D'altra banda, l'Executiu central també s'ha mostrat favorable a estendre el període de còmput per al càlcul de la pensió (ara són 22 anys i seran 25 anys a partir del 2022).

L'AIReF recomana en aquest punt elevar el període de càlcul més enllà dels 25 anys i fa una simulació sobre el que suposaria situar al 2027 aquest període de còmput en 35 anys: la despesa en pensions es contindria a mig punt del PIB el 2048.

En aquesta línia, Treball es mostra favorable a aquesta mesura perquè acostaria la legislació espanyola a estàndards europeus i no hauria de produir "efectes negatius".

Així mateix, el Govern ha afirmat que comparteix les reflexions de l'AIReF publicades aquesta setmana en relació amb la situació demogràfica i considera que és necessari un reforç "considerable" de les polítiques de família i apostar per una política migratòria oberta.

Per a l'Executiu, la immigració no és un fenomen negatiu i considera que és imprescindible corregir aquesta percepció equivocada a través de les polítiques públiques. "Les persones que pensen que la immigració suposa un risc estan posant, d'alguna manera, en risc la sostenibilitat de les pensions", asseguren al Ministeri.

Segons els comptes del Govern, l'evolució de la despesa en pensions és similar a la projectada per l'AIReF i situaria la despesa en pensions en un 13,4% del PIB el 2048. En aquest punt, s'ha deixat clar que aquest increment de la despesa es deu a l'augment del nombre de pensionistes i a les carreres de cotització durant la democràcia que comporten millors bases de cotització que les produïdes durant el franquisme.

En aquest punt, l'Executiu ha afirmat que més d'una quarta part de les persones que es jubilen ho fan obligades per normatives "inexplicables o a punt d'extingir-se en la seva actual formulació", com és el cas de la jubilació parcial. La conseqüència final d'aquesta acumulació de factors és "una evolució de dèficit exagerada", que ha passat del 0,1% del PIB el 2010 a l'1,5% durant els darrers anys.

Així mateix, ha assegurat que el Govern s'inclina per una discussió serena a les taules del diàleg social i del Pacte de Toledo per identificar quines despeses han de ser finançades per les cotitzacions socials i quines despeses han de rebre finançament tributari.

Sobre el factor de sostenibilitat, l'Executiu ha apuntat que és partidari d'aplicar fórmules més flexibles i adaptades als diferents col·lectius, abans que establir una fórmula que s'apliqui de manera taxativa per a tothom.

Encara que el Govern començarà a treballar en les propostes emeses per l'AIReF durant les properes setmanes, ha deixat clar que no assolirà cap acord sense el vistiplau d'agents socials i del Pacte de Toledo.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.