Publicat 1/4/2020 14:53:35 +02:00CET

El transport públic a Catalunya serà gratis a partir d'aquest dijous

Una dona protegida amb mascarilla espera asseguda en un banc de l'andana al fet que arribi el metre, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 26 de març de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

El Govern monitoritzarà els desplaçaments per garantir que es compleixi el confinament

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

El transport públic a Catalunya serà gratis a partir d'aquest dijous per facilitar la mobilitat dels treballadors que han de continuar amb la seva activitat econòmica en ser considerats serveis essencials durant l'estat d'alarma per coronavirus.

Així ho ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, aquest dimecres en una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press.

"Avui estem acabant d'ajustar el tema amb els operadors i ho aplicarem demà", ha dit el conseller, després que el Govern ja apuntés el dimarts que estava treballant en la gratuïtat del transport públic.

En principi, aquesta mesura estarà vigent fins al 9 d'abril, encara que també es podrà allargar si les mesures de confinament del Govern central també es prorroguen.

Així, a partir d'aquest dijous els usuaris hauran de validar el seu bitllet, si bé no se'ls descomptarà cap desplaçament: "Monitoritzarem la situació i si notem qualsevol disfunció ho regularem ràpidament. La mobilitat és només per a serveis essencials i això s'ha de complir".

Amb aquesta mesura, el Govern controlarà l'ús que la gent fa del transport públic durant l'estat d'alarma i garantirà el desplaçament dels treballadors de serveis essencials amb el menor cost possible: "Injectar liquiditat en les butxaques d'empreses i treballadors és fonamental".

Calvet també ha indicat que la Generalitat està a l'espera que arribi un lot de mascaretes per als treballadors del transport públic: "Esperem que arribin com més aviat millor".

PEATGES

El Govern també treballa que els peatges siguin gratuïts mentre duri l'estat d'alarma, una mesura que afecta als peatges de la Generalitat en la C-32, C-33 i C-16, però també als que té l'Estat a Catalunya, com l'AP-2 i l'AP-7.

Per això, Calvet ha enviat una carta al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i està a l'espera de rebre resposta.

QUIM TORRA

En un apunt en Twitter recollit per Europa Press, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha fet ressò de la gratuïtat del transport públic a Catalunya, incloent els operadors FGC, TMB, Tram, Renfe i busos interurbans.

"Volem aixecar barreres dels peatges en la C-32, C-33 i C-16, però ens fa falta que l'Estat aixequi les de l'AP-7 i AP-2. Ajudem als treballadors essencials", ha dit Torra en relació als peatges.