Transparència Internacional alerta que la corrupció afavoreix els discursos polítics xenòfobs i racistes

Publicat 7/12/2018 20:16:44CET

Demana a Govern, CCAA i ajuntaments que implantin estratègies globals anticorrupció

MADRID, 7 Des. (EUROPA PRESS) -

Transparència Internacional Espanya (TU-Espanya) ha alertat aquest divendres que la corrupció afavoreix l'aparició de discursos polítics basats en missatges xenòfobs i racistes i ha reclamat unitat a les institucions implantar estratègies globals anticorrupció.

"És en contextos que genera la corrupció on millor prosperen els discursos polítics que només ofereixen com a solució el racisme, la xenofòbia i les actituds excloents", ha advertit l'organització en un comunicat amb motiu del Dia Internacional contra la Corrupció que es commemora aquest diumenge, dia 9.

En aquest sentit, ha recordat que la corrupció no només comporta una reducció de recursos econòmics públics i de credibilitat institucional sinó que a més "genera una incapacitat persistent per pensar estratègicament, destruint la seguretat jurídica, asfixiant la innovació creativa pel bé comú i paralitzant les energies morals de la societat".

Així, ha reclamat al Govern, a les Comunitats Autònomes i als ajuntaments que reafirmin el seu compromís amb la transparència mitjançant la implantació d'estratègies globals anticorrupció i comprometent fons i voluntat política per dotar als òrgans de control dels mitjans i la independència imprescindible per realitzar la seva tasca.

"La gravetat i l'extensió d'un fenomen com la corrupció no significa que cap país estigui condemnat a sofrir-la, ni que els Estats i la comunitat internacional siguin impotents contra ella. Els Governs i les administracions que assumeixin amb determinació el compromís de combatre-la tenen a la seva disposició una àmplia experiència de bones pràctiques, en la qual poden inspirar-se i a la qual han de contribuir", ha argumentat.

En la mateixa línia, ha emfatitzat que el compromís del sector privat i d'una societat civil conscients de la seva responsabilitat resulta "indispensable" per contribuir de forma decisiva a la prevenció de la corrupció i a les solucions.

En aquest sentit, ha recordat que tant la Convenció de Nacions Unides (ONU) contra la corrupció com l'Objectiu Desenvolupament Sostenible 16 i les seves metes ofereixen pautes d'actuació tant per als Governs com per al sector privat per treballar de forma conjunta i asseure les bases de confiança i rendició de comptes necessaris.

Per tot això, TU-Espanya ha fet una crida a la unitat per treballar junts per aconseguir fer realitat el lema de la campanya d'aquest any 2018: "Units contra la corrupció per al desenvolupament, la pau i la seguretat".

"En un món en el qual el respecte als drets humans es troba en retrocés, augmenta la desigualtat econòmica i social, i on els reptes mediambientals són urgents, la integritat s'ha consolidat com un principi de governança basat en la rendició de comptes, la participació ciutadana, la transparència activa i el dret d'accés a la informació per reforçar de forma decisiva la legitimitat i la credibilitat dels Governs compromesos amb la defensa de la democràcia i la dignitat de l'ésser humà", ha subratllat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.