Actualitzat 27/10/2021 16:25 CET

La Tourism World Summit culmina amb un manifest per un turisme "innovador, ètic i sostenible"

El secretari general de l'Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili
David Zorrakino - Europa Press

L'organització de la cimera impulsarà "un mecanisme de cooperació internacional" per al turisme

BARCELONA, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

La cimera Future of Tourism World Summit ha culminat aquest dimecres amb l'impuls del manifest 'Barcelona Call-to-Action for the Future of Tourism', un document internacional per avançar cap a un nou model de turisme més "innovador, ètic i sostenible".

Durant la seva intervenció per presentar el manifest, el secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) de les Nacions Unides, Zurab Pololikashvili, ha instat a "construir un lideratge més sostenible".

Pololikashvili també ha apostat per "vies de finançament segures", i per garantir la col·laboració entre governs i el sector privat.

S'ha compromès a més a més a tornar a reunir representants del sector "d'aquí a uns mesos, per parlar dels avenços que s'han fet".

Future of Tourism Global Summit ha estat impulsada i organitzada per la Fundació Advanced Leadership, la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles i l'OMT, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).

MANIFEST

El text, consultat per Europa Press, qualifica la recuperació després de la pandèmia del coronavirus com "el desafiament més gran" de la història del sector del turisme, i incideix que el seu futur creixement sigui més inclusiu i responsable.

"D'una crisi se'n pot derivar una oportunitat. Per desplegar plenament el potencial transformador del turisme, caldrà un lideratge clar i amb principis", i remarca la necessitat d'estar a l'altura de les responsabilitats quant a emergència climàtica.

Cal "desenvolupar nous models per reformular i transformar el turisme" i, alhora, facilitar el finançament i les inversions necessàries per a un creixement sense emissions.

També insta el sector a "salvaguardar les empreses i els mitjans de vida", i demana que destinacions i companyies rebin suport per incrementar la competitivitat diversificant-se i adquirint competències en innovació i transformació digital.

COMPROMISOS

Els signants del manifest --OMT, Fundació INCYDE, Fundació Advanced Leadership-- s'han compromès a "respondre a l'emergència econòmica i social" que ha suposat la pandèmia, per donar suport a les empreses.

Ho faran promovent "un mecanisme de cooperació internacional per preparar-se davant crisis i gestionar-les", per apuntalar la resistència del sector i reduir-ne la vulnerabilitat davant futures situacions de crisi, com també millorar la formació i la investigació del turisme.

També defensa "promoure polítiques i estratègies que garanteixin l'ús sostenible" dels recursos, integrar el turisme en les polítiques nacionals i locals, reforçar la identitat cultural de les destinacions, i treballar per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.

A més a més, preveuen impulsar iniciatives que promoguin el progrés, la integració regional i la cohesió social, i estimulin el compromís de les empreses amb el planeta, els llocs i les persones i incentivar la digitalització del turisme.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés