Publicat 06/05/2015 19:24

Tots els partits menys CiU i ERC porten la llei del Servei d'Ocupació al Consell de Garanties

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

CiU els acusa d'electoralistes i diu que la firma de la CUP "fa mal a la vista"

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

PSC, ICV-EUiA, C's i CUP, i el PP d'altra banda, han registrat aquest dimarts al Parlament dues peticions d'un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre l'adequació a l'Estatut i a la Constitució del projecte de llei de l'ordenació del sistema d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Segons ha explicat la diputada de CiU Meritxell Borràs en atenció als mitjans, els dos recursos són, segons la seva opinió, mesures dilatòries que endarrereixen una llei que el Parlament ha reclamat tirar endavant per actualitzar el SOC perquè respongui a les necessitats d'avui: "És una pura estratègia electoral".

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha carregat contra el PSC per presentar un recurs "que sembla escrit pel PP", i també perquè al·legui que el text envaeix competències de l'Estat en matèria de relacions internacionals.

Segons la petició signada pel PSC, ICV-EUiA, C's i CUP, l'objectiu de la norma no és material ni determinat i l'exposició de motius que la precedeix "no té la concreció suficient" per entendre les millores que aportarà a les polítiques públiques d'ocupació.

A més, no consideren justificat que s'aprovi per tràmit d'urgència, "més enllà de motius electoralistes", i incideix que els treballs de la ponència s'han fet de manera precipitada i opaca sense permetre arribar a un consens dels grups, obviant, segons la seva opinió, la transcendència que tenen aquestes polítiques en la ciutadania.

Consideren que la falta de concreció provoca una invasió competencial, en concret, per la possible infracció dels articles 170 de l'Estatut i del 149.1. de la Constitució, perquè, "qui no conegui el marc competencial" pot entendre que la Generalitat té competències executives i legislatives en matèria d'ocupació, quan només té les primeres.

Alhora, creuen que hi ha una possible infracció dels articles 83, 84, 86 i 87.2 de l'Estatut, perquè obvien l'organització territorial local bàsica, i minimitzen el paper de les seves administracions: municipis i vegueries.

També sostenen que podria incórrer en una infracció dels articles 97 i 149 de la Constitució per ser "massa genèric" en incloure les assignacions anuals dels pressupostos europeus, quan aquests punts de la Carta Magna defineixen que és l'Estat qui ha de dirigir la política exterior i les relacions internacionals, fet que inclou les relacions financeres amb la UE.

El fet que la CUP hagi subscrit el text, en concret els punts competencials, ha estat criticat per Borràs, que els ha acusat de no haver assistit a les comissions i d'haver signat un document en el qual, segons ella, es defensa que és l'Estat a qui correspon dirigir la política exterior i les relacions internacionals: "Fa mal a la vista".

En el mateix sentit, Amorós ha dit no entendre que ICV-EUiA i la CUP hagin recorregut a l'òrgan consultiu de la Generalitat, que ara té un mes per dictaminar.

ESCRIT DEL PP

El text del PP incideix en la diferència de les polítiques actives d'ocupació --les que desenvolupa programes i mesures que es creen per reduir la desocupació--, les competències de les quals comparteixen Generalitat i Estat, de les polítiques passives --les que s'encarreguen de les prestacions contributives--, competència de l'Estat que gestiona la Seguretat Social.

Com l'escrit anterior, considera que s'estan envaint competències descrites a l'article 170 de l'Estatut, que permet actuar en polítiques actives però que "ni tan sols insinua la possibilitat d'exercir cap potestat en matèria de Seguretat Social", amb excepció de les prestacions no contributives.

El PP també ha demanat dictamen per les esmenes al text incloses per ERC que considera que desborden el marc competencial i fan "inconstitucional" el text per la seva referència continuada a les polítiques passives d'ocupació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés