Tots els grups del Parlament demanen igualtat retributiva i que s'erradiqui la violència masclista

Publicat 18/12/2019 16:16:08CET
Ple del Parlament de Catalunya del 18 de desembre del 2019.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

Tots els grups del Parlament han acordat una proposta de resolució conjunta que insta el Govern a promoure la igualtat retributiva real entre dones i homes, així com mesures per eradicar "totes les formes" de violència masclista.

La resolució, que es deriva del ple monogràfic de dimarts sobre el reconeixement i la garantia de drets de les dones, recull el text aprovat en el Ple de les dones de principis de juliol, que va ser una iniciativa conjunta de la cambra amb el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (Cndc) que va comptar amb la participació de les 60 diputades del Parlament i membres de diferents entitats i associacions feministes.

En l'exposició de motius, expliquen que la proposta neix de la feina que van dur a terme diputades i membres del CNDC en sis grups de treball, que coincideixen amb els eixos del pla d'acció de la conferència celebrada fa 25 anys que va culminar el 1995 amb la Declaració de Pequín.

Els eixos de la declaració eren els drets humans de les dones; dret a l'educació i la cultura; drets laborals i econòmics; dret a la participació social i política; salut i drets sexuals reproductius, i drets de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes.

En l'àmbit dels drets humans de les dones, demanen que augmenti el paper de les dones en la presa de decisions respecte a la prevenció i resolució de conflictes així com en la consolidació de la pau.

COEDUCACIÓ

També reclamen al Govern català que desplegui les lleis que proposen la coeducació per prevenir la discriminació, la injustícia i la violència contra nenes i dones; que garanteixi la incorporació de l'educació afectivosexual a l'educació obligatòria, adaptada a cada edat; i que es prenguin mesures contra la precarietat laboral amb la promoció de la igualtat retributiva entre tots dos sexes en el capítol de drets laborals i econòmics.

A més, demanen paritat real en llocs de presa de decisions; reformes per fer efectiu el dret a la participació social i política de totes les dones, i fomentar l'accés universal de les dones, durant tota la seva vida, als serveis d'atenció a la salut i a la informació amb equitat territorial.

A l'apartat sobre el dret de les nenes i dones a viure lliures de violències masclistes, insten el Govern català a garantir el compliment de la convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones, la Declaració de Pequín i el Conveni d'Istambul, i iniciar els tràmits per modificar la llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista i incloure la violència institucional.

el més llegit

 1. 1

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 2. 2

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

 3. 3

  PortAventura World arrencarà la temporada del seu 25è aniversari el 27 de març

 4. 4

  El Govern recomana el confinament preventiu en zones inundables del Ter

 5. 5

  Mor el treballador municipal que estava ferit crític després de ser apunyalat a Barcelona

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista