Actualitzat 11/05/2024 15:44

Tots els col·legis del 12M tindran tauletes per introduir dades, "per primera vegada" a Espanya

Caixes de paperetes en un taller municipal durant la preparació del material per a les eleccions catalanes del 12M, a 6 de maig del 2024, a Barcelona
Lorena Sopêna - Europa Press

Ha votat per correu l'1,95% del cens i el 8,23% de votants de l'estranger

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha dit que en les eleccions catalanes d'aquest diumenge, "per primera vegada" a Espanya tots els centres de votació tindran tauletes per introduir dades de l'escrutini de cada mesa i col·legi, mentre que fins ara no tots els col·legis tenien tauletes.

En una roda de premsa aquest dissabte al Parlament, la també consellera de la Presidència ha afegit que dissabte passat es va fer un simulacre i va funcionar, si bé hi ha alternatives (sistema telefònic) si fallessin les tauletes, que donen molta més agilitat i proporcionen dades en temps real.

A més d'introduir dades a les tauletes, els representants de l'Administració també podran introduir una foto de totes les actes oficials de tots els col·legis i meses, per la qual cosa "amb IA es podrà aclarir si hi ha algun error en relació amb la introducció de dades manualment".

S'han repartit 4.800 tauletes als responsables de l'Administració que han d'introduir les dades.

DADES PER COL·LEGIS A LA WEB I L'APP

Hi continuarà havent una web i una app gratuïtes per consultar dades (Eleccions Catalunya 2024), on "per primera vegada" hi haurà dades també per col·legis.

Qui vetllarà per tota aquesta difusió de dades seran unes 500 persones del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, a l'Espai Bital de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), que Vilagrà ha visitat aquest mateix dissabte abans de la roda de premsa.

UNS 2.700 COL·LEGIS I 9.000 MESES

Hi haurà unes 80.000 persones implicades en les meses electorals (incloent-hi les suplents) que obriran diumenge a les 9: seran 2.695 col·legis electorals, amb 8.940 meses.

Hi haurà disponibles 5,8 milions de paperetes impreses i 6,2 milions de sobres.

VOT PER CORREU I A L'ESTRANGER

Hi ha 5.754.840 persones cridades a votar aquest diumenge a les eleccions catalanes, entre residents a Catalunya i a l'estranger: a Catalunya són 4.051.040 a Barcelona; 528.077, a Girona; 300.148, a Lleida i, 581.067, a Tarragona.

I 294.508 persones poden exercir el seu dret des de l'estranger, de les quals ja han votat el 8,23% (24.233 persones).

Aquest 8,23% és "un percentatge una miqueta més alt del que era habitual en aquestes eleccions": Vilagrà ho atribueix al fet que des del 2022 s'ha eliminat el vot pregat (pel qual el votant havia de demanar la documentació), de manera que ara totes aquestes persones reben les paperetes de la seva demarcació al domicili de l'estranger, i també se les poden baixar d'internet.

Quant al vot per correu, ja han emès el vot 106.031 persones, la qual cosa suposa l'1,95% del cens.

Estan convocats per primer cop a unes eleccions al Parlament 243.003 nous votants, després d'haver complert la majoria d'edat des de l'última cita electoral.

SEGURETAT

Respecte a la seguretat, aquest diumenge es mobilitzaran fins a 7.300 policies (més de 3.000 agents locals i uns 4.300 mossos d'Esquadra), a més de vigilants municipals.

Cobriran tots els col·legis per garantir el dret a vot: el 56% d'aquests centres de votació estaran coberts per mossos i el 44% per policies locals.

RODES DE PREMSA

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que ella i Vilagrà aniran compareixent davant de la premsa durant el dia de diumenge.

Compareixeran cap a les 10 per parlar de l'obertura de col·legis; al voltant de les 13.15 donaran les primeres dades de participació (sobre dades de les 13), a més de les 18.15 (sobre dades de les 18), i "a partir de" les 22 aniran donant resultats provisionals, quan s'acostin al 100% de l'escrutini.

ACAMPADA A LA UB

Plaja ha respost a preguntes dels periodistes sobre la garantia de vot al col·legi electoral de la seu central de la UB, a la plaça Universitat, on continuen acampats aquest dissabte estudiants a favor de Palestina.

La portaveu ha dit que, amb la seguretat en general a tota Catalunya, no hi ha "cap dubte que demà (diumenge) el dispositiu que està previst funcionarà tal com ha de funcionar perquè funcioni amb normalitat, sense més".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés