Publicat 26/10/2014 12:16

Un total de 25 bancs suspenen els test d'estrès amb dèficit de capital de 25.000 milions

BRUSSEL·LES, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

Un total de 25 bancs europeus han suspès aquest diumenge els test d'estrès realitzats pel banc Central Europeu (BCE), amb un dèficit de capital de 25.000 milions d'euros a finals del 2013.

Una dotzena dels 25 bancs ja han cobert 15.000 milions de dèficit durant els primers mesos de 2014. La resta disposen ara de dues setmanes per enviar el seu pla de recapitalització al BCE.

Les entitats examinades havien d'arribar a una ràtio mínima de capital de màxima qualitat del 8% dels seus actius a l'escenari base dels test d'estrès, mentre que a l'escenari advers havien de mantenir-se en un mínim d'un 5,5%.

Els bancs que encara requereixen capital addicional han d'enviar ara al Banc Central Europeu (BCE) plans amb les mesures que pensen adoptar per a recapitalitzar-se en un termini de dues setmanes. A continuació, disposaran d'entre sis i nou mesos per cobrir els seus dèficits de capital.

La factura haurà de ser pagada en primer lloc amb solucions privades i recursos interns, via els accionistes i els creditors júnior, com preferentistes o titulars de deute subordinat. Només si això no resulta suficient, les entitats podran sol·licitar ajudes públiques, que en primer lloc seran nacionals. Si algun Estat membre no té recursos suficients, podrà demanar un rescat bancari a la UE semblant a l'espanyol.

L'objectiu dels test d'estrès és identificar els problemes que encara queden en el sistema financer europeu just abans que el BCE es converteixi en el supervisor únic de l'eurozona, cosa que succeirà el 4 de novembre. Amb això es pretén completar la reestructuració bancària i recuperar la credibilitat davant dels mercats per poder reactivar el crèdit a l'economia real.

Les dues anteriors rondes de test d'estrès, portades a terme per l'Autoritat Bancària Europea (EBA) van fracassar a l'hora de detectar els problemes del sistema bancari europeu. La primera ronda, el 2010, no va identificar la crisi de les entitats d'Irlanda, que dos mesos després va haver de demanar el rescat. En la segona, el 2011, no es van detectar les dificultats de les caixes espanyoles ni de la banca xipriota.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés