Actualitzat 14/12/2015 19:38

Torres presenta un informe pericial en què nega un desviament de fons públics

PALMA DE MALLORCA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

La defensa de Diego Torres, exsoci d'Iñaki Urdangarin, ha presentat un informe pericial, quan falta menys d'un mes del començament del judici del cas Nóos, en què el seu autor nega que l'Institut liderat per tots dos portés a terme activitats il·lícites no relacionades amb els seus objectius fundacionals, i que als més de sis milions d'euros obtinguts de les Administracions públiques per aquesta entitat se'ls donés un destí irregular.

En un dictamen de 59 pàgines a què ha tingut accés Europa Press, el jurista Luis Atienza avala la utilització, per part d'Urdangarin i Torres, d'una "complexa estructuració societària" i la utilització de diverses empreses per materialitzar els seus projectes, tot i que la Fiscalia Anticorrupció i les investigacions efectuades durant els últims anys apunten que aquest entramat va ser empleat pels dos exsocis per delinquir i apoderar-se dels diners públics.

En concret, el Ministeri Públic reclama 19 anys i mig de presó per a Urdangarin i 16 i mig per a Torres per posar en marxa una estructura "buida de contingut real" i ordir "un embolic de facturació fictícia" per desviar els diners que van obtenir de les Balears, la Comunitat Valenciana i Madrid.

Per això van utilitzar l'Institut Nóos, al qual van manejar "al seu desig" al costat d'altres mercantils de la seva propietat perquè "operessin al servei dels seus interessos comercials".

La vista oral per aquests fets començarà el pròxim 11 de gener, amb 18 acusats al banc dels acusats, entre els quals es troba la infanta Cristina.

Està previst que el judici es prolongui fins al 30 de juny, si bé podria veure's dràsticament reduït --a un màxim de dues setmanes de durada-- en el cas que es produís un pacte previ amb els principals processats de la causa.

L'informe ha estat presentat a penes unes setmanes abans del començament del judici. En aquest, l'advocat que ho subscriu subratlla, entre altres qüestions, que Nóos va ser creat amb "molta anterioritat" a la celebració dels esdeveniments per als quals va percebre fins a 6,2 milions d'euros públics --els Illes Balears Fòrum i els València Summit--, amb l'objectiu de promoure la celebració de trobades i la publicació d'articles.

La seva "missió fonamental" era, segons la pericial, fer investigacions, servir de punt de trobada de professionals i promoure la difusió del coneixement a través de cursos, conferències i seminaris.

De fet, cita més de cent investigacions portades a terme sobre el patrocini d'activitats esportives, culturals i socials, projectes per a empreses, publicacions i congressos, com una "plataforma de col·laboració per a acadèmics, investigadors i consultors.

Pel que fa a la manera com van ser tramitats els convenis amb les administracions, el dictamen assevera que aquests van ser concertats de conformitat a la normativa administrativa vigent.

També ratifica que per al desenvolupament i organització dels esdeveniments fossin subcontractades empreses propietat d'Urdangarin i Torres.

Es tracta de Nóos Consultoría Estratégica, Aizoon, Virtual Strategies S.L., Shiriaimasu, Intuit Strategy Innovat i De Goes Center For Stakeholder Management, la intervenció de la qual en la trama permetia, segons els investigadors, que els fons obtinguts fossin repartits entre els dos exsocis.

I és que, segons Anticorrupció, per defraudar les institucions públiques tant Urdangarin com Torres fixaven preus totalment desproporcionats pels serveis que prestaven a l'Administració i després simulaven tasques fictícies a mercantils de l'entramat. Fons que acabaven així en mans d'empreses controlades pels dos acusats.

EMPRESES VINCULADES A L'ENTRAMAT

Davant d'això, l'informe aportat per la defensa de Torres rebat que el pagament dels serveis prestats per aquestes empreses es corresponia al preu de mercat dels mateixos així com la retribució per la dedicació dels seus professionals.

El document recalca alhora que la gran majoria de les factures emeses tenien "conceptes precisos, referint el treball concret que fonamentava la factura".

"El que existeix és un grup de societats que, proveïdes dels adequats mitjans humans i materials, desenvolupen les activitats pròpies del seu objecte social", abunda la pericial, i incideix que les mercantils "gaudeixen de vida pròpia, autonomia i són independents patrimonialment".

Pel que fa al delicte fiscal que pesa sobre Torres per suposadament haver defraudat més de 230.000 euros de l'impost de societats a través de Nóos el 2007, el dictamen recalca que totes les entitats del grup van declarar aquest any bases imposables positives i, per tant, van tributar de manera efectiva per l'anterior gravamen, cosa que "no suposa cap sanció ni administrativa ni penal".

ESTRUCTURA PER DESVIAR FONS A L'ESTRANGER

Finalment, l'informe fa referència a la xarxa fiduciària investigada en la causa i de la qual presumptament es van servir els dos principals acusats per desviar fons a l'estranger.

Segons el document, aquesta estructura va ser constituïda per facilitar el desenvolupament de les activitats impulsades per Nóos a escala internacional, així com la contractació de ponents nacionals i estrangers per als diferents congressos i esdeveniments.

La Fiscalia apunta, per contra, que la finalitat d'aquella era evadir els diners obtinguts de les Administracions públiques i ocultar els seus verdaders beneficiaris així com aconseguir tributar menys que a Espanya.

Es tracta d'una estructura en la qual van jugar un paper fonamental les mercantils Blossom Hills (a Belize) i De Goes For Stakeholder Management (Regne Unit).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés