Publicat 01/04/2014 14:21

Torres-Dulce reivindica el "granet de sorra" que aporta la Fiscalia per combatre la corrupció

Reunión anual de la Iaaca
EUROPA PRESS

Corominas avança que la llei catalana de transparència arribarà al Parlament les pròximes hores

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha reivindicat aquest dimarts el "granet de sorra" que aporta la institució per lluitar contra la corrupció, una pràctica que considera que no es pot donar mai per acabada perquè es presenten nous i complicats en el temps.

Així s'ha pronunciat a la inauguració del comitè executiu d'aquest any de la International Association Anti-corruption Authorities (Iaaca), on ha alertat que tota delinqüència és perjudicial, però encara més la relacionada amb la corrupció perquè "ataca els pilars de l'Estat de Dret".

Segons Torres-Dulce, la corrupció s'infiltra a tots els àmbits i altera el normal funcionament de les institucions, i des de la criminalitat organitzada s'inverteix en corrupció de caràcter polític perquè li garanteix "marge de maniobra i supervivència".

Així, ha considerat fonamental el paper de la Fiscalia per combatre casos de corrupció com els que s'han succeït a Espanya, i ha concretat que més del 90% dels casos en els quals ha intervingut han acabat amb condemnes.

CATALUNYA

El president en funcions del Parlament, Lluís Corominas, també ha advertit que la corrupció no té fronteres i que la societat catalana "no és diferent" de la resta, pel que ha destacat la importància de combatre-la, així com de treballar en la seva prevenció.

Després de recordar les 51 mesures aprovades després de la trobada que el president de la Generalitat, Artur Mas, va mantenir fa un any amb els poders executius, legislatius i judicials de Catalunya, Corominas ha explicat que el Parlament està treballant sobre la llei de la transparència i en una llei electoral.

Sobre la de transparència, ha dit que arribarà a la cambra en les pròximes hores, que arribarà al ple en les pròximes setmanes i que serà universal, un portal web innovador, inclourà el silenci positiu per a totes les administracions públiques, una regulació dels 'lobbies' i grups d'interès i també en allò relatiu a l'accés a la informació, entre d'altres qüestions.

En relació amb la llei electoral, ha concretat que permetrà que una part dels electes s'elegeixin directament i una altra part per llista, el que aportarà "major control i avaluació".

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha vaticinat grans èxits en benefici de la població mundial en la lluita contra la corrupció mundial, tot i que sembli que s'avança lentament: "Tenim una meta a seguir; ho farem i la aconseguirem mentre jo segueixi essent membre del comitè executiu de l'associació".

De la trobada de l'Iaaca, De Alfonso ha confiat que pugui impulsar-se una xarxa d'interacción i col·laboració entre fonts obertes de tots els tots els països que formen part de l'Iaaca i començar a elaborar un text perquè l'entitat estigui present a la UE i a les reunions de les Nacions Unides de lluita contra la corrupció i al G20.

Sobre que entre els estats membre de l'Iaaca n'hi hagi alguns que no són democràtics, De Alfonso ha ressaltat que la OAC està per perseguir la corrupció i que no li toca així pronunciar-se sobre aquesta qüestió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés